Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Paríž, Berlín a Londýn žiadajú pre firmy z Európskej únie výnimky z amerických sankcií voči Iránu

Paríž, Berlín a Londýn žiadajú pre firmy z Európskej únie výnimky z amerických sankcií voči Iránu

LONDÝN 6. júna (WebNoviny.sk) – Francúzsko, Nemecko a Veľká Británia žiadajú USA, aby európske firmy dostali výnimku v súvislosti so sankciami voči Iránu.

Ministri zahraničných vecí a financií týchto troch krajín poslali list so žiadosťou, ktorý je adresovaný šéfovi rezortu financií USA Stevenovi Mnuchinovi a americkému ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi.

Odporúčame:
Spojené štáty uvalia ďalšie clo na čínske tovary, Trump sa sťažuje na obchodný deficit

Európski ministri vyjadrujú „hlboké sklamanie“ z rozhodnutia administratívy prezidenta Trumpa odstúpiť od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom.

Zároveň žiadajú administratívu USA o „udelenie výnimiek z amerických sankcií pre tie spoločnosti z Európskej únie“, ktoré obchodujú s Iránom od roku 2016, kedy sa s Teheránom dosiahla dohoda o jeho jadrovom programe. Ministri okrem toho vyjadrujú názor, že Irán by nemal byť vylúčený zo systému SWIFT pre medzinárodné transfery financií.

Viac k témam: Európska únia, Francúzsko, Irán, Nemecko, sankcie proti Iránu, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Paríž, Berlín a Londýn žiadajú pre firmy z Európskej únie výnimky z amerických sankcií voči Iránu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *