Home / EKONOMIKA / Hodnota portfólia fondu Accolade prekročila 1 miliardu eur

Hodnota portfólia fondu Accolade prekročila 1 miliardu eur

Accolade Industrial Fund potvrdzuje pozíciu druhého najväčšieho realitného fondu v Českej republike a v treťom štvrťroku dosiahol hneď dva míľniky. Hodnota portfólia fondu prekonala 1 miliardu eur, čo potvrdzuje skutočnosť, že Fond Accolade dynamicky rastie. A investuje s ním už viac ako 2000 kvalifikovaných investorov. Zhodnotenie fondu dosiahlo za tretí štvrťrok 7,86 % v EUR triede  a 7,36 % v CZK triede. Na výsledkoch fondu sa odráža rastúca cena priemyselných nehnuteľností počas roku 2021. Toto investičné aktívum sa stalo veľmi zaujímavé pre veľkých inštitucionálnych hráčov, ktorých pozornosť spôsobuje, že priemyselné nehnuteľnosti teraz hľadajú svoju cenovú hladinu.

Tretí kvartál roku 2021 priniesol hneď niekoľko akvizícií na poľskom aj českom trhu. V Poľsku pribudli tri nové projekty. Európsky priekopník boxov pre e-commerce, InPost, ktorý je prítomný v poľských parkoch Čenstochová, Zelená Hora, Štetín a Bydgoszcz, expandoval do dvoch ďalších lokalít, Goleniowa (8338 m2) a Belostoku (8526 m2). Na poľskom trhu investor Accolade privítal aj ďalšieho klienta, spoločnosť Scommerce One špecializujúcu sa na e-commerce služby. Tá si prenajala priestory s rozlohou 15 000 m2 v parku Zelená Hora. Do Zelenej Hory prišla aj spoločnosť DHL, ktorá s novými 20 000 m2 potvrdila pozíciu najväčšieho nájomcu v portfóliu fondu Accolade.

V Česku už tretíkrát expandovala v chebskom parku spoločnosť Tchibo. Novo rozšírené distribučné centrum s celkovou rozlohou presahujúcou 100 000 m2 sa stalo aktuálne druhou najväčšou nájomnou priemyselnou budovou v Česku. V priemyselnom parku Ostrov pri Stříbra si viac ako 28 000 m2 prenajal nový nájomca Lear Corporation, ktorý sa venuje výskumu, vývoju aj výrobe v automobilovom odvetví.  

Aj napriek významnému rastu fond Accolade stále kladie dôraz na diverzifikáciu a spoľahlivosť nájomcov s niekoľkoročnými nájomnými zmluvami, čím chce okrem iného zaistiť dlhodobo stabilné výnosy fondu. Pestrá skladba nájomcov prichádza predovšetkým z oblastí e-commerce, logistiky a ľahkej výroby. 

„Od začiatku sa snažíme nastaviť financovanie celého portfólia Accolade fondu tak, aby nevznikali neprimerané riziká refinancovania alebo úrokové riziká. V tejto chvíli má fond bezpečne zaistené úrokové sadzby dopredu na viac ako 5 rokov. Veríme, že táto finančná štruktúra tak zvyšuje stabilitu nastaveného financovania fondu,“ vysvetľuje Milan Kratina, 

CEO Accolade.

K 30. septembru 2021 tvorí portfólio Accolade Industrial Fund 1 166 787 m2 prenajímateľnej plochy pre moderné a udržateľné podnikanie s celkovou hodnotou portfólia 1,014 miliardy EUR a viac ako 2000 kvalifikovanými investormi.

Accolade Holding, a.s. poskytuje prvotriednu infraštruktúru pre podnikanie v Európe. Najčastejšie pre nájomcov svetových značiek z oblastí e-commerce, spracovateľského priemyslu a logistiky. V Českej republike, Poľsku, Nemecku, Slovensku, Španielsku a Holandsku vlastní sieť 41 industriálnych parkov s certifikáciou BREEAM zaručujúcou udržateľný a šetrný prístup k životnému prostrediu. Za desať rokov existencie vytvorila spoločnosť portfólio komerčných nehnuteľností s rozlohou takmer 3 mil. m². Aktuálna hodnota portfólia dokončených priemyselných parkov dosahuje hodnotu 2,6 mld. eur. Neinvestuje iba do výstavby nových projektov, ale aj do revitalizácie zanedbaných brownfieldov. Ich podiel v portfóliu spoločnosti aktuálne dosahuje takmer 40 %. Celková plocha obnovených lokalít dosahuje viac ako 1,1 mil. m². V roku 2014 založila skupina fond prvotriednych priemyselných nehnuteľností Accolade Fund Sicav, do ktorého môžu investovať kvalifikovaní investori a podieľať sa tak na rozvoji moderného priemyslu. V roku 2017 kúpila skupina prevádzkovateľa druhého najfrekventovanejšieho letiska v Českej republike, Brno-Tuřany. Dynamický rast a udržateľný rozvoj sú pre Accolade prioritou. Aj vďaka tomu sa skupina v roku 2019 stala najrýchlejšie rastúcou firmou v Českej republike podľa prestížneho rebríčka Financial Times. Za investície do nových environmentálnych riešení v odbore priemyselných nehnuteľností bola spoločnosť v roku 2020 ocenená certifikáciou udržateľnosti BREEAM úrovne „Outstanding“. Budova v revitalizovanom areáli chebských strojární sa tak s rekordným skóre stala najekologickejšou industriálnou budovou na svete. Do budúcnosti plánuje Accolade vybudovať polygón pre vývoj a certifikáciu vozidiel s autonómnym riadením, ktorý bude slúžiť ako centrum výskumu a vývoja, kde budú pôsobiť tie najväčšie kapacity z odboru. Skupina dlhodobo podporuje dobročinné projekty a organizácie. Okrem podpory hendikepovaným investuje do kultúry, športu, vedy i vzdelania. V lokalitách, kde pôsobí, spolupracuje s mestskými samosprávami a podporuje občiansku vybavenosť a miestny rozvoj. Cieľom Accolade je byť zodpovedným partnerom, dobrým susedom a celkovo vytvárať z regiónov, kde skupina pôsobí, lepšie miesto pre život. Accolade kladie dôraz aj na vytváranie vhodných pracovných podmienok, podporu podobných príležitostí a zamestnancov motivuje a podporuje v osobnom rozvoji.

PR.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *