Home / POLITIKA / Povolebný vývoj ako kľúčový faktor stability Slovenska

Povolebný vývoj ako kľúčový faktor stability Slovenska

Od Novembra 1989 sa nachádzame v kľúčovom bode, kedy dva faktory – korupcia, ktorá viedla k oligarchizácii štátu, a kríza autorít, ktorá viedla k infantilizácii politiky, vytvárajú pre budúcnosť Slovenska veľmi vážnu výzvu. Existuje totiž nemalá možnosť uviaznutia krajiny v krízovej perspektíve, tzv. motania sa v kruhu.  Preto je veľmi dôležité, aby Slovensko malo politickú elitu, ktorá by dokázala čeliť tejto negatívnej perspektíve. Chýbajú elity: profesné, duchovné, intelektuálne a napokon aj politické. Od nich sa vždy odvíja situácia.  Mnohé strany nie sú zakladané, a teda ani riadené elitou.  Ako vidieť,  na značnú časť voličov opozície (+nevoličov) platí hrubozrnný populizmus a podľa toho sa tomu prispôsobuje.

Pár dní pred voľbami je viac menej rozhodnuté, že k mocenskej zmene  asi príde, aká to bude zmena sa ešte len ukáže. Preto už nie samotné voľby, ale povolebný vývoj  bude kľúčovým faktorom (ne)stability, ako aj rozsahu a hĺbky politických a ekonomických zmien.

Slovensko teda  čakajú výzvy veľkého charakteru, na ktoré je dúfam nové politické zoskupenie pripravené. Pasci „motania sa v kruhu“ sa bude dať vyhnúť len veľkým národným vzopätím, za pomoci  múdrych politikov. Slovensko  nemá inú možnosť, ako sa opäť postaviť na nohy na princípoch kultivovania cností, na slobodnom diskurze hovorenia pravdy, a na zachovávaní princípov slušnosti a politickej zodpovednosti. Perspektívu má kooperatívna a integratívna politika v prospech všetkých. Preto  preferujem takú stranu, ktorá nie je konfrontačná k partnerom, nedáva ultimáta a neuhráva si body na úkor ostatných a neznižuje sa k lacnému populizmu. To ako sa bude dariť pohnúť Slovensko  bude záležať od kvality práce jednotlivých ministerstiev a kvality legislatívnej činnosti parlamentu – tu bude tiež veľmi dôležité vedieť  spolupracovať a nerozdeľovať si rezorty mocensky, ale odborne. Dôležité bude využiť  odborný potenciál strán. Myslím si, že ten má každá strana – a každá v trochu inej oblasti. Čo sa týka premiéra, ten by mal  mať schopnosť držať základné vízie a priority a vytvárať priestor na medzirezortnú spoluprácu. Musí mať schopnosť manažovať Slovensko k prosperite  a uľahčovať riešenia sporných bodov. Samozrejme , že musí  mať zvnútornenú zahraničnú orientáciu krajiny, vystupovať ako reprezentant demokratickej spoločnosti.  Nech už máme po voľbách, aby sme sa konečne vrátili k zdravému rozumu.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ŠOKujúce dôkazy. Ako MATOVIČovci priznili právny štát SLOVENSKO?

140 prípadov nezákonných a úmyselných konaní. Publikácia Úradu vlády SR o týchto činoch má 141 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *