Home / SVET / Prezident Trump poslal Zemanovi list s gratuláciou k 101. výročiu založenia Československa

Prezident Trump poslal Zemanovi list s gratuláciou k 101. výročiu založenia Československa

28.10.2019 (Webnoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman dostal od svojho amerického kolegu Donalda Trumpa list, v ktorom šéf Bieleho domu gratuluje českému ľudu k 101. výročiu založenia Československa. O liste v pondelok informoval Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Pripomenul výročie Nežnej revolúcie

V mene ľudu Spojených štátov amerických blahoželám ľudu Českej republiky ku 101. výročiu vašej samostatnosti v roku 1918,“ napísal Trump. Pripomenul zároveň 30. výročie Nežnej revolúcie.

Spojené štáty americké si tiež ctia a oslavujú odvážnych, oddaných a vizionárskych občanov, ktorí pomohli Československu vymaniť sa zo sovietskeho vplyvu a komunistického útlaku a pomohli nástupu éry demokracie a ekonomickej slobody. Tieto ideály a hodnoty, ktoré Spojené štáty zdieľajú s Českou republikou, utvárajú základy spoločnej a pevnej transatlantickej aliancie a priateľstva,“ píše sa v liste.

Ocenil prínos Českej republiky

Američania sú podľa Trumpa vďační Českej republike za jej záväzok presadzovať mier a ľudské práva. Šéf Bieleho domu tiež ocenil prínos účasti Českej republiky v Afganistane a jej podporu ako ochrannej sily v Sýrii.

Česká republika si v pondelok pripomína 101 rokov od vzniku samostatného československého štátu rôznymi pietnymi akciami. Tie sa budú konať tradične v Prahe na Vítkove, na Pražskom hrade alebo pri soche Tomáša Garrigua Masaryka na Hradčianskom námestí, uvádza portál Novinky.cz.

Viac k témam: americký prezident, český prezident, vznik Československa (1918)
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Trump poslal Zemanovi list s gratuláciou k 101. výročiu založenia Československa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dvadsať rán bičom na Červenom námestí. Svincov navrhol trestať neposlušných Rusov

Andrej Svincov si myslí, že ak ľudia vystupujú proti krajine, musia byť „oficiálne“ potrestaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *