Home / SLOVENSKO / Pellegrini je na svojej prvej zahraničnej ceste, na Pražskom hrade ho prijal český prezident Petr Pavel (video+foto)

Pellegrini je na svojej prvej zahraničnej ceste, na Pražskom hrade ho prijal český prezident Petr Pavel (video+foto)

26.6.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 26. júna, 13:17

Prezident Peter Pellegrini je na svojej prvej oficiálnej zahraničnej ceste v Českej republike. Po položení venca k pamätníku obetiam streľby na námestí J. Palacha oproti budove Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe ho prijal český prezident Petr Pavel na Pražskom hrade.

Názorová odlišnosť na vojnu na Ukrajine

Obaja prezidenti sa zhodli na tom, že názorová odlišnosť na vojnu na Ukrajine neohrozí bratské vzťahy medzi Slovenskom a Českou republikou. Ako povedal Pellegrini na spoločnej tlačovej besede s Petrom Pavlom, svoju návštevu berie nielen ako samozrejmosť, ale zároveň chce vyslať aj signál, že vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú „na tej najvyššej možnej úrovni“.

Názorová odlišnosť na konkrétnu vec nemôže ohroziť ani zhoršovať naše skvelé bratské vzťahy,“ prízvukoval a dodal, že neexistujú žiadne dva národy, ktoré sú tak prepojené ako Slováci a Česi. Pavlovi poďakoval za priateľské privítanie a otvorenú debatu.

Skonštatoval, že názory českého prezidenta vo vzťahu k vojne na Ukrajine sú veľmi pragmatické a triezve. Pellegrini tiež víta, že českí ministri postupne prichádzajú na Slovensko a bilaterálne tam rokujú so svojimi rezortnými kolegami.

Vzťahy nedefinuje len zahraničná politika

Pavel zdôraznil, že vzťahy medzi Slovenskou a Českou republikou nie sú definované len zahraničnou politikou. „Nie je potrebné hovoriť o nejakom znovuobnovení vzťahov, pretože tie vzťahy boli, sú a budú. Neznamená to, že názorovým rozdielom v oblasti vojny na Ukrajine a vzťahu k Rusku boli ovplyvnené všetky ostatné úrovne našich vzťahov,“ podčiarkol. Dodal, že keď sa dnes rozprávali práve o spornej časti, zistili, že tie názory zďaleka nie sú také rozdielne.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Je to o tom, akým spôsobom sú interpretované, prípadne, do akej miery sa potom líši verejne deklarované vyhlásenia od toho, čo sa nakoniec v praxi deje – a tu si myslím, že sú tie rozdiely výrazne menšie,“ zhodnotil Petr Pavel.

Zároveň vyslovil presvedčenie, že skôr či neskôr sa oba štáty vrátia aj k pridanej hodnote, ktorou boli spoločné medzivládnych konzultácie. Tie Česká republika v marci prerušila v reakcii na postoj Slovenska k vojne na Ukrajine. Český premiér Petr Fiala sa v utorok vyjadril, že zatiaľ sú úvahy o ich obnovení predčasné.

Spolupráca v obrannom priemysle

Hlavy oboch štátov hovorili aj o nadchádzajúcom samite NATO a o spolupráci v oblasti obranného priemyslu. „Česká republika je najväčším investorom na Slovensku a zároveň máme množstvo slovenských firiem v Česku. Bavili sme sa o nových formách, ktoré by sme mohli akcentovať, či už sú to spoločné cesty na mnohoformátové podujatia, alebo spoločná účasť na rôznych kultúrnych a športových podujatiach,“ uviedol český prezident.

Hovorili tiež o tom, ako rozšíriť spoluprácu s mladou generáciou a osloviť študentov v oboch krajinách. Cieľom je dať najavo, čo všetko máme spoločné a kde môžeme viac spolupracovať, zdôraznil. Pavel predpokladá, že spoločná komunikácia s Pellegrinim bude vecná a pravidelná.

Popoludní sa Pellegrini stretne ešte s prvým podpredsedom Senátu Parlamentu ČR Jiřím Drahošom, s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou a s českým predsedom vlády Petrom Fialom. Večer sa presunie do Bruselu, kde ho čaká ďalší program a pracovné stretnutie s členmi Európskej rady.

Fiala sa v utorok vyjadril, že úvahy o obnovení medzivládnych konzultácií so Slovenskom, ktoré Česká republika v marci prerušila v reakcii na postoj Slovenska k vojne na Ukrajine, by boli v súčasnosti predčasné aj pre zdravotný stav premiéra Fica po atentáte. Český premiér sa tak vyjadril po stretnutí s prezidentom Pavlom.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: český predseda vlády, Český prezident, Pražský hrad, Premiér Slovenskej republiky, Prezident SR, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej, vojna na Ukrajine, Zahraničná cesta
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini je na svojej prvej zahraničnej ceste, na Pražskom hrade ho prijal český prezident Petr Pavel (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Po tragickej zrážke vlaku a autobusu zostáva v nemocniciach päť ľudí. Aký je ich zdravotný stav? (video+foto)

Vodič autobusu je napriek ťažkým zraneniam pri vedomí, Arriva komunikuje s jeho rodinou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *