Home / SLOVENSKO / Mazák a Majerník už nebudú členmi súdnej rady, poslanci ich odvolali z funkcie

Mazák a Majerník už nebudú členmi súdnej rady, poslanci ich odvolali z funkcie

2.5.2024 (SITA.sk) – Poslanci parlamentu odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Jána Mazáka a Andreja Majerníka. Za zbavenie ich funkcie hlasovalo zhodne 78 poslancov, proti bolo 63, nikto sa nezdržal.

Odvolaní členovia boli súčasťou súdnej rady od 23. apríla 2020 spolu s Alenou Svetlovskou. Tá sa však vzdala svojej funkcie v decembri minulého roku.

Dôvody odvolania

Na odvolanie členov rady bola potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Dôvodom odvolania členov rady bola podľa koalície, ktorá návrh predložila, strata dôvery v ich svedomitý výkon zverených právomocí.

Koaliční poslanci tvrdia, že členovia súdnej rady nebránili nezávislosť súdnej moci a sudcov, a to tak, že v rámci pripomienkového konania k novele ústavného zákona „súhlasili so zásahmi do nezávislosti súdnictva a sudcov“.

Rezolúcia zostala bez povšimnutia

Koalícia zdôrazňuje, že aj Poradná rada európskych sudcov poukázala na to, že navrhovanými zmenami sa prispeje k výraznému zníženiu štandardov nezávislosti súdnictva a sudcov platných v krajinách Európskej únie.

„Rezolúcia Európskej asociácie sudcov v septembri 2021 žiadala prijať vhodné opatrenia v súvislosti s európskymi štandardmi, ktoré obnovia záruky nezávislosti súdnictva v záujme občanov Slovenska. Rezolúcia zo strany členov súdnej rady, ktorí boli v roku 2020 zvolení Národnou radou SR, ostala bez povšimnutia,“ argumentujú koaliční poslanci.

Ďalším z dôvodov na dovolanie Majerníka a Mazáka je rozhodnutie Ústavného súdu SR, ktorý konštatoval, že „došlo k reštriktívnemu zásahu do procesnej garancie nezávislosti sudcov tým, že novelou ústavy bolo zrušené oprávnenie ústavného súdu dávať súhlas na väzobné stíhanie sudcov a tým došlo k výraznému zníženiu garancií nezávislosti sudcov“.

Navrhovatelia tvrdia, že spomínaní členovia rady nevyužili všetky dostupné prostriedky nápravy a ani sa o nápravu nepokúsili.

Viac k témam: členovia Súdnej rady, Odvolanie z funkcie, Poslanci, Rokovanie NR SR, Sudcovia
Zdroj: SITA.sk – Mazák a Majerník už nebudú členmi súdnej rady, poslanci ich odvolali z funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vinník je iba jeden, podľa Královiča je nevhodné ukazovať prstom na médiá, opozíciu či na samotného premiéra (video)

Stopercentná bezpečnosť chránených osôb sa podľa odborníka na bezpečnosť Martina Královiča nedá dosiahnuť, dajú sa podľa neho len minimalizovať riziká.

Jeden komentár

  1. Miroslav Sukenik

    Dvaja členovia súdnej rady boli odvolaní, do hry sa dostal kandidát, ktorého navrhli mentálne vyprahnuté, primitívne indivídua zo SNS. Potvrdzuje sa známe „similis quaerit similis“, a ak to chcete básnicky, tak „podobný podobného hľadá, alebo vrana k vrane sadá“. JUDr. Harabin (podľa Fica múdry človek, podľa iných legislatívny Ficov prd, právnické čudo, justičný mor, divný Števko, alebo štetináč) tvrdí, že zločinná ruská agresia na Ukrajine neexistuje, lebo ju neodsúdila svojou rezolúciou Bezpečnostná Rada OSN. Nuž pán Harabin: „Chcem Vám pripomenúť, že Rusko je stálym členom bezpečnostnej rady s právom veta. Preto je BR OSN nefunkčná, ba až impotentná a kým sa nezmení jej štatút, bude tento orgán úplne PA-RA-LY-ZO-VA-NÝ, rozumiete pán Harabin? PA-RA-LY- ZO-VA-NÝ. Všetkým nám je to úplne jasné, snáď to niekedy pochopí i také právnické
    „eso“, za akého sa považujete Vy. A pozdravujte Vášho rodinného priateľa, narkobaróna Baki Sadikiho, hádam sa v tej base veľmi nenudí.“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *