Home / SVET / Zomrel disident Vladimir Bukovskij, odhalil zneužívanie psychiatrie v Sovietskom zväze

Zomrel disident Vladimir Bukovskij, odhalil zneužívanie psychiatrie v Sovietskom zväze

28.10.2019 (Webnoviny.sk) – Vo veku 76 rokov zomrel v nedeľu známy sovietsky disident Vladimir Bukovskij, ktorý sa stal známym vďaka odhaleniu zneužívania psychiatrie v Sovietskom zväze. Bukovskij skonal po dlhšej chorobe na zástavu srdca v anglickom Cambridgei, kde sa usadil po deportácii zo Sovietskeho zväzu v roku 1976. Informovala o tom dobrovoľnícka organizácia Bukovsky Center.

Bukovskij strávil za tvrdú kritiku komunistickej vlády celkovo 12 rokov v sovietskych väzeniach alebo psychiatrických nemocniciach. Stal sa tak symbolom sovietskeho prenasledovania disentu. V roku 1971 prepašoval zo Sovietskeho zväzu materiály, ktoré dokumentovali zneužívanie psychiatrie na trestanie disidentov.

Odsúdili ho na sedem rokov väzenia v pracovnom tábore. V roku 1976 sovietske úrady súhlasili s jeho výmenou za väzneného lídra čilskej komunistickej strany Luisa Corvalána.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel disident Vladimir Bukovskij, odhalil zneužívanie psychiatrie v Sovietskom zväze © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dvadsať rán bičom na Červenom námestí. Svincov navrhol trestať neposlušných Rusov

Andrej Svincov si myslí, že ak ľudia vystupujú proti krajine, musia byť „oficiálne“ potrestaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *