Home / SVET / Litva si zvolila novú hlavu štátu. Zmena sa však nekoná, zostáva ňou súčasný prezident Nauséda

Litva si zvolila novú hlavu štátu. Zmena sa však nekoná, zostáva ňou súčasný prezident Nauséda

27.5.2024 (SITA.sk) – Litovský prezident Gitanas Nausėda v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb obhájil svoj post pre druhé funkčné obdobie. Podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila litovská ústredná volebná komisia, získal 74,5 % hlasov a porazil tak premiérku Ingridu Šimonytėovú.

Tá získala 24,1 % hlasov. Účasť na voľbách bola 49,15 %.

Proti Šimonytėovej vyhral už druhýkrát

Šesťdesiatročný Nausėda sa postavil proti Šimonytėovej v prezidentských voľbách po druhý raz. V roku 2019 nad ňou zvíťazil s podporou 66 % hlasov. Premiérka uznala svoju prehru a zagratulovala oponentovi ešte v nedeľu večer pred dopočítaním hlasov.

K hlavným úlohám prezidenta v litovskom politickom systéme patrí dohľad nad zahraničnou a obrannou politikou. Vzhľadom na strategickú polohu Litvy na východnom krídle Severoatlantickej aliancie má úrad prezidenta relatívne malej krajiny dodatočnú dôležitosť pre napätie medzi Ruskom a Západom v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Nausėda aj Šimonytėová zhodne vyjadrujú podporu Ukrajine.

Prísahu zloží v júli

„Nezávislosť a sloboda Litvy je ako krehká nádoba, ktorú si musíme vážiť, chrániť a zabrániť jej prasknutiu,“ vyjadril sa v nedeľu v noci Nausėda, informuje tlačová agentúra BNS. Ako tiež povedal, so spojencami má jeho krajina „podobnú pozíciu v základných otázkach, ako je podpora Ukrajine a postoj k ruskej hrozbe“.

Nausėda zloží prísahu na ďalšie päťročné funkčné obdobie v júli. Šimonytėová sa podľa litovskej televízie vyjadrila, že sa vráti na čelo vlády.

Viac k témam: Litovský prezident, Prezidentské voľby, voľby v Litve, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Litva si zvolila novú hlavu štátu. Zmena sa však nekoná, zostáva ňou súčasný prezident Nauséda © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Väčšina Ukrajincov je za to, aby prezident Zelenskyj zostal vo funkcii až do konca stanného práva

Vyplýva to z nedávneho prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *