Home / SLOVENSKO / Nová vláda Fica by mohla získať dôveru parlamentu v polovici novembra, tvrdí Pellegrini a chystá aj zvolanie schôdze (video)

Nová vláda Fica by mohla získať dôveru parlamentu v polovici novembra, tvrdí Pellegrini a chystá aj zvolanie schôdze (video)

26.10.2023 (SITA.sk) – Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) by mohla získať dôveru v polovici novembra. Ako ďalej informoval predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej besede, Fico vyjadril záujem, aby bolo programové vyhlásenie vlády schválené do 17. novembra.

„Ak mám vychádzať z tohto dátumu, tak vidím zvolanie parlamentnej schôdze na 14. novembra. Termín sa musí stanoviť do 30 dní. Buď sa schôdza k vysloveniu dôvery vláde uskutoční v týždni pred 17. novembrom, alebo v týždni po ňom,“ uviedol.

Všetci poslanci sú si rovní

Taktiež informoval, že na prelome novembra a decembra by mohla byť zvolaná schôdza Národnej rady SR, na ktorej sa v minulosti hlasovalo o štátnom rozpočte. Taktiež navrhne, aby rokovanie parlamentu prebiehalo klasicky od 9:00 do 19:00.

Zároveň informoval, že celý priebeh ustanovujúcej parlamentnej schôdze bol plne v súlade s ústavou a s dohodou všetkých parlamentných politických strán. Zopakoval, že každý poslanec má rovnaký plnohodnotný mandát, ktorý získal v demokratických parlamentných voľbách a dodal, že všetci 150 poslanci sú si rovní.

Budúcnosť Slovenska a kvalita života ľudí

Zároveň je presvedčený, že zákonodarný zbor sa vie pri určitých otázkach zomknúť a vyslať signál, aký typ správania toleruje a aký bude vytesňovať. Pellegrini pripustil, že neočakáva jednomyseľný konsenzus v prípade každého hlasovania v parlamente, no verí, že diskusie o veciach budú vždy konštruktívne.

„Nech už si slovenský parlament prešiel v minulosti kadečím, začiatok nového volebného obdobia je vždy výbornou príležitosťou, ako začať nanovo a lepšie. A nádej tomu dáva aj viac ako 90 nových poslancov, ktorí so sebou možno nepriniesli historické nánosy svojej predchádzajúcej politickej činnosti,“ povedal.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Novozvolení poslanci parlamentu (fotografie)

Podľa predsedu parlamentu bude dôležité, či v podstatných otázkach, ktoré budú mať zásadný vplyv na budúcnosť Slovenska a kvalitu života ľudí, dokážu spolupracovať a zhodnúť sa na prioritách.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR (fotografie)

Čo sa týka zahraničných ciest, Pellegrini má v pláne v prvom rade zavítať do susedných krajín s tým, že prvá zahraničná cesta sa tradične uskutoční do Českej republiky. Zároveň má v pláne navštíviť aj ukrajinský Kyjev.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), predseda Hlasu, Predseda parlamentu, Programové vyhlásenie vlády, Vyslovenie dôvery
Zdroj: SITA.sk – Nová vláda Fica by mohla získať dôveru parlamentu v polovici novembra, tvrdí Pellegrini a chystá aj zvolanie schôdze (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novým stálym predstaviteľom Slovenska pri NATO bude Marek Varga, doterajší veľvyslanec na Blízkom východe

Medzi moje priority bude patriť budovanie rezortnej expertnej bázy a zabezpečovanie spolupráce všetkých zainteresovaných rezortov, uviedol Varga.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *