Home / EKONOMIKA / Ceny za dodávku vody klesnú, nie však všetkým odberateľom

Ceny za dodávku vody klesnú, nie však všetkým odberateľom

24.10.2023 (SITA.sk) – Niektorým odberateľom klesnú ceny za dodávku pitnej vody a za stočné. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) už z vlastného podnetu znížil ceny pre štyri vodárenské spoločnosti.

Od začiatku októbra sa tak znížila cena za pitnú vodu o 8 % a odpadovú vodu o 11 % pre odberateľov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Zníženie ceny pitnej vody

Od 10. októbra tohto roka úrad rozhodol o znížení ceny pitnej vody pre Liptovskú vodárenskú spoločnosť o 6 % a odpadovej vody o 21 %. Od 23. októbra poklesne cena pitnej vody aj pre Stredoslovenskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť, a to o 13 % a tiež pre Podtatranskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť s poklesom cien pitnej vody o 9 % a odpadovej vody o 24 %.

Ide o vodárenské spoločnosti, ktorým sa výrazne zmenili, poklesli náklady na elektrickú energiu oproti nákladom preukázaným v roku 2022 v rámci cenových konaní na rok 2023.

Vývoj nákladov na energie

„Úrad priebežne monitoruje vývoj nákladov na energie u vodárenských spoločností a aktívne pristupuje k znižovaniu regulovaných cien ak sa preukáže zníženie skutočných nákladov vodárenských spoločností dôsledku klesajúcich trhových cien energií, napríklad v prípade nákupu energií na základe spotových cien. V takýchto prípadoch sme zahájili z vlastného podnetu cenové konania a zohľadnili pokles nákladov v regulovaných cenách vodného a stočného. Je to rovnaký postup ako aplikujeme aj v teplárenstve,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.

Pri cenových konaniach z vlastného podnetu vychádzal úrad z aktuálnej zmluvy na dodávku elektrickej energie uzatvorenej medzi vodárenskou spoločnosťou a dodávateľom elektrickej energie a zo zníženia priemeru hodinových cien krátkodobého denného trhu.

Viac k témam: Cena vody, Ceny energií, Náklady na energie, Pitná voda
Zdroj: SITA.sk – Ceny za dodávku vody klesnú, nie však všetkým odberateľom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *