Home / EKONOMIKA / Na slovenskom trhu práce je nesúlad medzi ponukou a dopytom, zhodnotil Inštitút hospodárskych analýz

Na slovenskom trhu práce je nesúlad medzi ponukou a dopytom, zhodnotil Inštitút hospodárskych analýz

30.4.2024 (SITA.sk) – Firmy ponúkajú to, čo ľudia robiť nechcú a ľudia chcú robiť to, čo firmy neponúkajú. Takto zhodnotil slovenský trh práce Inštitút hospodárskych analýz.

Firmám chýbajú požadované profesie, a to najmä v západnej časti Slovenska. Pracovníkom zase chýbajú požadované pracovné miesta, najmä vo východnej časti Slovenska a v hladových dolinách. Naprieč regiónmi a profesiami je tak možné pozorovať značný nesúlad na trhu práce.

Rozdiel medzi poslednou vykonávanou a požadovanou profesiou u uchádzačov o zamestnanie je najpozorovanejší vo východnej časti Slovenska a čiastočne aj v hladových dolinách. Uchádzači o zamestnanie majú najväčší záujem o pomocnú a nekvalifikovanú prácu. Naopak, väčšina z nich sa nechce vrátiť na pozíciu operátora a montéra strojov a zariadení,“ konštatuje inštitút.

S ohľadom na voľné pracovné miesta bude podľa neho práve v profesii operátorov a montérov strojov a zariadení problematické pokryť dopyt po pracovnej sile, a to najmä v západnej časti Slovenska.

Naopak, firmy nevedia poskytnúť dostatočný počet pracovných miest, okrem avizovanej nekvalifikovanej pomocnej práce, v administratíve a službách, a to prevažne vo východnej časti Slovenska a hladových dolinách.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Centrum pre hospodárske otázky vzniklo v júni 2016 ako analytický útvar Ministerstva hospodárstva SR v priamej pôsobnosti ministra.

V septembri 2022 bol útvar premenovaný na Inštitút hospodárskych analýz.

Vo svojej činnosti plní úlohy v oblasti analytického hodnotenia a posudzovania strategických materiálov za rezort hospodárstva.

Viac k témam: Pracovné miesta, Profesia, Trh práce
Zdroj: SITA.sk – Na slovenskom trhu práce je nesúlad medzi ponukou a dopytom, zhodnotil Inštitút hospodárskych analýz © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *