Home / EKONOMIKA / Martinčania sa budú musieť pripraviť na vyššie dane, radnica chystá navýšenie o 100 percent

Martinčania sa budú musieť pripraviť na vyššie dane, radnica chystá navýšenie o 100 percent

24.10.2023 (SITA.sk) – Martinčania sa pre budúci rok musia s najväčšou pravdepodobnosťou pripraviť na vyššie dane. Radnica zverejnila pripravovaný dodatok k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobný stavebný odpad. Vybrané položky dane z nehnuteľností vzrástli o 100 percent, meniť by sa nemal poplatok za vývoz a uloženie odpadu.

Navýšenie daňových sadzieb

Sadzby dane z nehnuteľností sa v Martine naposledy menili pred štyrmi rokmi. Dvadsaťpercentné navýšenie daňových sadzieb sa vtedy netýkalo priemyselných stavieb a stavieb na podnikanie, ktoré zostali nezmenené.

Teraz však radnica prichystala zmeny aj pre podnikateľský sektor. Sadzba za meter štvorcový obytnej plochy v rodinnom dome či byte by sa mala zvýšiť z 0,29 na 0,59 eur a pri garážach z 1,106 na 2,25 eur.

Priemyselné a stavby určené na podnikanie

Návrh dodatku k VZN počíta so zvýšením daní aj pre priemyselné stavby a stavby určené na podnikanie, kde daňová sadzba je momentálne na úrovni 3,123 eur za meter štvorcový.

V prípade poslaneckého súhlasu by to od nového roka malo byť 6,30 eur. Poslanci budú o nových daňových sadzbách rozhodovať na rokovaní mestského zastupiteľstva vo štvrtok 26. októbra.

Viac k témam: Daň z nehnuteľnosti, Miestne dane a poplatky
Zdroj: SITA.sk – Martinčania sa budú musieť pripraviť na vyššie dane, radnica chystá navýšenie o 100 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poradný orgán vlády zameraný na konkurencieschopnosť by mohol byť čoskoro iba jeden, tvrdí Kmec

Národná rada pre produktivitu by mala po novom zaniknúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *