Home / SLOVENSKO / IPEC dosiahol v Senici pri stavbe 13 tisíc metrovej haly pre Mahle najvyšší bod. Po dokončení bude v areáli pracovať 1000 ľudí

IPEC dosiahol v Senici pri stavbe 13 tisíc metrovej haly pre Mahle najvyšší bod. Po dokončení bude v areáli pracovať 1000 ľudí

25.8.2023 (SITA.sk) – Developerská skupina IPEC Group, investor výstavby výskumno-vývojového centra a výrobných hál v senickom priemyselnom parku developuje miestny priemyselný park s rozlohou budov viac ako 30 tisíc m² bez podpory z verejných rozpočtov už viac ako 20 rokov.

K existujúcim halám a centru pribudne ďalšia výrobná hala s rozlohou až 13 300 m², ktorá zodpovedá najmodernejším štandardom pre ekologické stavby a progresívny manažment energií (energetická trieda A0). Tento týždeň stavba dosiahla glajchu, svoj najvyšší bod.

Symbolický stromček na streche umiestnil najväčší mobilný stavebný žeriav v strednej Európe. Žeriav Liebherr MK 140 PLUS môže narásť do takmer 100 metrov a dočiahnuť až na 58,5 metra. Jeho nosnosť sa odvíja od pracovnej polohy a výšky. Pri plne vysunutom pojazdnom vozíku až po koniec výložníka je nosnosť 1 900 kilogramov. Stroj však na 12 metrov dosahuje celkovú maximálnu nosnosť až 8 000 kilogramov. Na stavbe v Senici umiestňuje veľmi ťažké jednotky vzduchotechniky, ktoré by bežné mobilné žeriavy neuniesli. Statické stroje zas už s ohľadom na pokročilú stavbu nie sú na túto prácu vhodné.

V novej hale si nájde prácu už túto jeseň 360 ľudí.

Súčasťou areálu je aj rozsiahle výskumno-vývojové centrum pre klimatizačných jednotky – vrátane tých, ktoré budú využívané v elektromobiloch.

Sme radi, že okrem zvýšenia zamestnanosti v Senici sa priaznivé vplyvy prejavujú aj na neustálom zvyšovaní jeho príjmov,“ hovorí Ivan Čarnogurský, generálny riaditeľ IPEC Group a dodáva: „IPEC Group tu vybudoval areál pre výrobu a výskum s exportom viac ako 250 miliónov eur, z ktorého len ročné odvody do poisťovní a daní dosahujú približne 12 miliónov eur. Výšku investície investora obdrží štát a poisťovne cez dane a odvody do dvoch rokov.“

Primátor Senice Martin Džačovský skonštatoval: „Pre mesto sú investície, ktoré udržiavajú našich rodákov v meste a ešte k tomu ešte prinášajú pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotu, kľúčové. Bonusom tu je aktívna spolupráca investora s mestom pri zakomponovaní stavby do prostredia.“

„Táto investícia má viaceré benefity, ktoré vieme v kraji využiť. Súvisia predovšetkým s výskumno-vývojovým centrom, vytvorením relevantného počtu nových pracovných miest, a v neposlednom rade, projekt svojimi možnosťami zamestnania a praxe zvyšuje atraktivitu nášho duálneho vzdelávania,“ povedal dnes trnavský župan Jozef Viskupič.

Nová budova, ktorá bude dokončená a odovzdaná do užívania na jeseň tohto roka, poskytne obyvateľom a návštevníkom Senice okrem zvýšenia povodňovej ochrany aj verejne prístupnú zelenú zónu a upravený park s možnosťou využitia na relaxačné a športové aktivity.

Informačný servis

Viac k témam: PR
Zdroj: SITA.sk – IPEC dosiahol v Senici pri stavbe 13 tisíc metrovej haly pre Mahle najvyšší bod. Po dokončení bude v areáli pracovať 1000 ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novým stálym predstaviteľom Slovenska pri NATO bude Marek Varga, doterajší veľvyslanec na Blízkom východe

Medzi moje priority bude patriť budovanie rezortnej expertnej bázy a zabezpečovanie spolupráce všetkých zainteresovaných rezortov, uviedol Varga.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *