Home / EKONOMIKA / Turecko reaguje na „ekonomické útoky“ z USA, zvyšuje clá na niektoré americké produkty

Turecko reaguje na „ekonomické útoky“ z USA, zvyšuje clá na niektoré americké produkty

ANKARA 15. augusta (WebNoviny.sk) – Turecko zvyšuje clá na určité americké produkty. Ankara v stredu informovala, že dodatočné clá uvaľuje napríklad na dovoz ryže, alkoholu, uhlia a kozmetiky.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na Twitteri uviedol, že clá na niektoré produkty sa zdvihli „v rámci princípu reciprocity v súvislosti s vedomými ekonomickými útokmi zo strany USA„. Nové clá eskalujú spor s USA, ktorý prispel k vyvolaniu krízy tureckej meny.

Odporúčame:
Vzťahy USA a Turecka nie sú dobré, Donald Trump oznámil zdvojnásobenie ciel na hliník a oceľ

Washington uvalil finančné sankcie voči dvom tureckým ministrom a zdvojnásobil clá na oceľ a hliník z Turecka, čím sa prezident USA Donald Trump snaží dosiahnuť prepustenie amerického pastora, ktorého v Turecku súdia na základe obvinení zo špionáže a činností súvisiacich s terorizmom.

Turecká líra v uplynulých týždňoch klesla na rekordné minimum, pričom od začiatku roka stratila 42 percent svojej hodnoty. Investorov totiž znepokojilo zhoršenie vzťahov s USA, ale aj ekonomická politika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Viac k témam: clá, sankcie
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko reaguje na „ekonomické útoky“ z USA, zvyšuje clá na niektoré americké produkty © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *