Home / SVET / Burkina Faso pozastavila vysielanie BBC a Hlasu Ameriky v krajine, dôvodom sú správy o masovom zabíjaní civilistov

Burkina Faso pozastavila vysielanie BBC a Hlasu Ameriky v krajine, dôvodom sú správy o masovom zabíjaní civilistov

26.4.2024 (SITA.sk) – Burkina Faso pozastavila vysielanie rozhlasových staníc BBC a Hlas Ameriky. Dôvodom je ich spravodajstvo o vyhlásení organizácie Human Rights Watch, ktorá zverejnila správu o masovom zabíjaní civilistov v podaní ozbrojených síl západoafrickej krajiny.

Výstraha pre ďalšie média

Obe rozhlasové stanice majú v Burkine Faso pozastavenú činnosť na dva týždne, pričom ostatné médiá dostali varovanie, aby sa vyhýbali informovaniu o spomenutom príbehu.

Podľa správy, ktorú vo štvrtok zverejnila organizácia Human Rights Watch, armáda zabila v dedinách obvinených zo spolupráce s militantmi 223 civilistov vrátane 56 detí. Správa bola široko pokrytá medzinárodnými médiami vrátane agentúry AP.

Vyjadrila sa aj OSN

Burkina Faso, kedysi mierumilovný štát, je spustošený násilím, ktoré postavilo džihádistov napojených na al-Káidu a Islamský štát proti štátom podporovaným silám. Obe strany si však často vyberajú za svoj terč civilistov. Väčšina útokov zostáva nepotrestaná a neohlásená v krajine riadenej represívnym vedením, ktoré umlčuje disidentov.

Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala Burkinu Faso, aby zrušila pozastavenie činnosti dvoch medzinárodných vysielateľov.

„Obmedzenia slobody médií a občianskeho priestoru musia okamžite skončiť. Sloboda prejavu vrátane práva na prístup k informáciám je kľúčová v každej spoločnosti, a to ešte viac v kontexte transformácie v Burkine Faso,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Viac k témam: Civilisti, Násilie
Zdroj: SITA.sk – Burkina Faso pozastavila vysielanie BBC a Hlasu Ameriky v krajine, dôvodom sú správy o masovom zabíjaní civilistov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Borrell podporuje myšlienku obstarania zbraní pre Kyjev z ukrajinského obranného priemyslu

Dánsko ukázalo príklad a začalo cestu priamych investícií do ukrajinského obranného priemyslu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *