Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Dopravcovia žiadajú zmierniť vysokú daň z motorových vozidiel, nepáči sa im aj zdanenie vreckového

Dopravcovia žiadajú zmierniť vysokú daň z motorových vozidiel, nepáči sa im aj zdanenie vreckového

BRATISLAVA 8. augusta (WebNoviny.sk) – Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia žiada zrušiť zdaňovanie vreckového vodičov pri cestách do zahraničia a zmierniť vysokú daň z motorových vozidiel.

Očakáva od toho zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských dopravcov na domácom aj európskom trhu, ako aj záujmu vodičov o túto profesiu vzhľadom na ich výrazný nedostatok v SR. Vedenie ČESMAD-u v stredu rokovalo o týchto témach so štátnou tajomníčkou Ministerstva financií SR Danou Meager.

Dopravcovia hovoria o kríze v odvetví

Dopravcovia sa cítia v nevýhode oproti okolitým štátom, hovoria o kríze v odvetví a zlých podmienkach na zamestnávanie vodičov a podnikanie. Dohodli sa so štátnou tajomníčkou rezortu financií pokračovať v expertnej diskusii na základe analýz, porovnávacích štúdií a faktov so zámerom zmeniť súčasné podmienky zdaňovania vreckového u vodičov. Ďalšie rokovanie by sa malo uskutočniť v septembri.

Odporúčame:
Pracovné miesta v doprave sú podľa ČESMAD ohrozené, môžu za to aj hlasy europoslancov zo Smeru

„Okrem povinnej mzdy vodičov, minimálnych miezd v zahraničí dávame aj cestovné náhrady, ktoré nám v zahraničí nechcú uznávať. S tým súvisí aj vreckové, ktoré sa hlavne využíva, keď má vodič veľa dokladov, aby sa mu to dalo do paušálu,“ informoval na tlačovej besede prezident ČESMAD-u Slovakia Pavol Jančovič.

Vreckové pre vodičov bolo nedávno zdanené a dopravcovia z neho platia aj odvody. Napríklad, nemecký dopravca, ktorý má vodiča v zahraničí, mu platí nocľažné 100 až 150 eur, to sa však nezdaňuje.

Vodiči odchádzajú do zahraničia

Daň z motorových vozidiel v SR v porovnaní s okolitými krajinami je podľa šéfa ČESMAD-u napriek zľavám takmer dvojnásobne vyššia a v Európskej únii je po Írsku druhá najvyššia.

Odporúčame:
Ministerstvo práce navrhlo ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy, odborári požadujú o 115 eur viac

„Je to veľmi silný argument na to, aby sme so štátom na túto tému hovorili,“ uviedol Jančovič. Za paradox považuje, že napriek nárastu miezd zhruba o 10 % vodiči naďalej odchádzajú do zahraničia za lepšími podmienkami.

„Nás to stojí omnoho viac ako zahraničného dopravcu a človek, ktorý je platený, tam dostáva oveľa viacej ako u nás. Toto je kľúčový argument, prečo nemáme vodičov. Nepotrebujeme cudzincov, nám by stačilo, aby sa vrátili naši vodiči, ktorí sú v zahraničí,“ dodal Jančovič.

Pracovná sila na Slovensku je drahšia

ČESMAD pripravil analýzu o dôvodoch hromadného odchodu vodičov do Nemecka. Prvý viceprezident ČESMAD-u Slovakia Pavol Hudák informoval, že zahraniční dopravcovia na základe európskej smernice o vysielaní pracovníkov do zahraničia začali robiť nábor našich vodičov s tým, že ich zamestnajú na nemecké pracovné zmluvy. Argumentovali sociálnymi výhodami v podobe rodinných prídavkov.

„Urobili sme štúdiu v prípade nemeckej minimálnej mzdy za celý mesiac. Urobili sme prepočet, koľko dostane vodič v hotovosti v prípade, že sa za rovnakých podmienok zamestná na Slovensku a v Nemecku,“ povedal Hudák. Prepočet upravili aj na jedno až štyri deti pre porovnanie sociálnych výhod.

Odporúčame:
Dopravcovia kritizujú vysoko nadpriemernú daň z motorových vozidiel, komunikujú s ministerstvom

„Dospeli sme k záveru, že pracovná sila na Slovensku je drahšia ako v Nemecku. Vodič, ktorý nemá deti, a odíde do Nemecka, kde dostane len minimálnu mzdu, dostane tam o 191 eur viac,“ uviedol Hudák. Vodič s jedným až štyrmi deťmi má v Nemecku s prídavkami viac o 343, 493, 647 a 915 eur.

„Nemáme šancu konkurovať chybnému sociálnemu systému, ktorý je tu zavedený. Jedinou cestou je prijať také opatrenie, aby dopravcovia vedeli konkurovať tejto nevýhode prostredníctvom peňazí, ktoré štát berie a potrebujeme ich od štátu dostať,“ dodal prvý viceprezident ČESMAD-u. Preto je podľa neho potrebné zrušiť zdaňovanie vreckového pre vodičov.

Rokovanie pomohlo odkryť problémy

Štátna tajomníčka rezortu financií po rokovaní s dopravcami sa pre médiá nechcela vyjadriť, z ministerstva následne poslali písomne jej vyjadrenie.

„Uvedomujeme si situáciu v dopravnom a logistickom sektore a tlak na zvýšenie konkurencieschopnosti našich autodopravcov. Rokovanie slúžilo na získanie vedomostí, ako tento sektor hospodárstva na Slovensku funguje a aké má problémy,“ uviedla Dana Meager.

Viac k témam: ČESMAD Slovakia, daň z motorových vozidiel, Európska únia, Ministerstvo financií SR, peniaze, vodič
Zdroj: Webnoviny.sk – Dopravcovia žiadajú zmierniť vysokú daň z motorových vozidiel, nepáči sa im aj zdanenie vreckového © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *