Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / Drastický nárast železničnej dopravy do Ruska značí možné dodávky zbraní a munície zo Severnej Kórey

Drastický nárast železničnej dopravy do Ruska značí možné dodávky zbraní a munície zo Severnej Kórey

9.10.2023 (SITA.sk) – Medzi Ruskom a Severnou Kóreou sa v ostatnom období zintenzívnila železničná doprava. Ako referuje web news.sky.com, naznačujú to nové satelitné zábery, ktoré má k dispozícii Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS).

Desiatky nákladných vozňov

Tieto správy prichádzajú necelý mesiac po stretnutí ruského vodcu Vladimira Putina so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom v dňoch 12. až 17. septembra.

Satelitné zábery severokórejského železničného zariadenia Tumangang na hranici s Ruskom zachytené 5. októbra ukazujú bezprecedentný počet nákladných vozňov, celkovo približne 73.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa CSIS je intenzita železničnej dopravy medzi spomenutými štátmi oveľa vyššia, ako bola pozorovaná za posledných päť rokov, dokonca aj v porovnaní s úrovňami pred pandémiou COVID-19.

Zakrytie prepravných kontajnerov

Vzhľadom na to, že Putin a Kim na svojom nedávnom samite diskutovali o niektorých vojenských výmenách a spolupráci, dramatický nárast železničnej dopravy pravdepodobne naznačuje dodávky zbraní a munície zo Severnej Kórey do Ruska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v októbri 2023 (fotografie)

Rozsiahle používanie nepremokavých plachiet na zakrytie prepravných kontajnerov a zariadení však znemožňuje presvedčivú identifikáciu nákladu.

Vojenské transfery medzi oboma krajinami by porušili viaceré rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a podliehali by dodatočným sankciám zo strany Spojených štátov a ich spojencov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Severokórejský vodca, Železničná doprava
Zdroj: SITA.sk – Drastický nárast železničnej dopravy do Ruska značí možné dodávky zbraní a munície zo Severnej Kórey © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Suezský prieplav zdvihne tranzitné poplatky, časom sa to však môže zmeniť

Káhira informovala, že zvýšenie poplatkov nadobudne účinnosť od 1. mája.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *