Home / EKONOMIKA / Doprava a infraštruktúra / V najväčších voľbách sveta už rátajú hlasy, Indická ľudová strana premiéra Módího je na ceste k „historickému počinu“

V najväčších voľbách sveta už rátajú hlasy, Indická ľudová strana premiéra Módího je na ceste k „historickému počinu“

4.6.2024 (SITA.sk) – V Indii rátajú hlasy v parlamentných voľbách, ktoré sa odohrali počas uplynulých šiestich týždňov, pričom podľa prvotných výsledkov s pohodlným náskokom vedie Indická ľudová strana (BJP) premiéra Naréndru Módího.

Historický počin

Indický premiér Naréndra Módí povedal, že jeho koalícia je na ceste k tretiemu funkčnému obdobiu po sebe, pričom to označil ako „historický počin“.

Koalícia s názvom Národná demokratická aliancia, ktorej súčasťou je aj Módího Indická ľudová strana (BJP), mala podľa čiastkových výsledkov zverejnených v priebehu utorka väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu. Čelila však silnejšej výzve zo strany opozície, než sa očakávalo, a to po tom, čo sa postavila proti Módího zmiešaným ekonomickým výsledkom a jeho polarizujúcej politike.

Vyše 600 miliónov hlasov

Indická volebná komisia nezverejnila, koľko percent hlasov už zrátali, očakáva sa však, že rátanie bude pokračovať v priebehu dňa a aj výsledky by mali byť známe ešte v utorok. Parlamentné voľby v Indii boli najväčšie na svete, pričom tam rátajú zhruba 642 miliónov hlasov.

Voliť pritom mohla takmer miliarda voličov. Voľby sú vnímané ako referendum o vláde populistického premiéra Naréndru Módího, ktorý sa usiluje o spomenuté tretie funkčné obdobie na čele krajiny. Ak Módí vyhrá, bude len druhý indický líder, ktorý si udržal moc aj v treťom funkčnom období. To sa podarilo dosiaľ len Džaváharlálovi Néhrúovi, prvému premiérovi Indie.

Viac k témam: Indická ľudová strana (BJP), Indický premiér, parlamentné voľby v Indii
Zdroj: SITA.sk – V najväčších voľbách sveta už rátajú hlasy, Indická ľudová strana premiéra Módího je na ceste k „historickému počinu“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Amazon chce rozšíriť svoj vozový park v Európe o tisícky ďalších elektrických dodávok a nákladiakov

Spoločnosť chce byť do roku 2040 uhlíkovo neutrálna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *