Home / SLOVENSKO / Slovensko postihla epidémia chrípky, lekári zaznamenali aj úmrtie na ochorenie SARI

Slovensko postihla epidémia chrípky, lekári zaznamenali aj úmrtie na ochorenie SARI

BRATISLAVA 9. februára (WebNoviny.sk) – Na celom území Slovenskej republiky je epidémia akútnych respiračných ochorení (ARO), chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO). Lekári tento týždeň zaznamenali 112 818 chorých na ARO, 21 735 chorých na CHPO a jedno úmrtie na akútne respiračné ochorenie SARI. Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Lekári v 7. kalendárnom týždni zaznamenali 112 818 akútnych respiračných ochorení a chorobnosť oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástla o 10,2 percenta. Najviac chorých bolo v Bratislavskom kraji, najmenej v Banskobystrickom.

Najčastejšie postihli respiračné ochorenia deti do päť rokov. Komplikácie zaznamenali v 2 882 prípadoch, medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (1 647), zápaly pľúc (631) a zápaly stredného ucha (604).

Odporúčame:
Desiatky škôl v Nitrianskom kraji zatvorili pre chrípkovú epidémiu, nemocnice zakázali návštevy

Lekári nahlásili aj 21 735 chorých na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo predstavuje 19,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 12,3 percenta. Najviac chorých bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom kraji. Najviac chorých na chrípku bolo vo vekovej skupine 15- až 19-ročných.

V šiestom kalendárnom týždni zatvorili 157 materských škôl – 40 v Košickom kraji, 30 v Prešovskom, 28 v Nitrianskom, 23 v Žilinskom, 18 v Trenčianskom, 12 v Trnavskom kraji, Štyri v Banskobystrickom a dve v Bratislavskom kraji. Žiaci sa tiež neučili v 198 základných školách (54 v Prešovskom kraji, 41 v Košickom, 35 v Trenčianskom, 32 v Nitrianskom, 15 v Žilinskom kraji, 12 v Trnavskom, šesť v Banskobystrickom a tri v Bratislavskom kraji).

Odporúčame:
V Nitrianskom kraji sa objavil prípad nebezpečného ochorenia SARI

Vyučovanie prerušili aj v 13 spojených materských a základných školách (päť v Nitrianskom kraji, tri v Bratislavskom kraji, tri v Banskobystrickom kraji a dve v Trnavskom kraji). Pre vysoký počet chorých sa neučilo ani v 42 stredných školách, a to po 10 v Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji, po troch v Trnavskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji, po dvoch v Žilinskom kraji a v jednej strednej škole v Bratislavskom kraji.

Viac k témam: chrípka, chrípková epidémia, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko postihla epidémia chrípky, lekári zaznamenali aj úmrtie na ochorenie SARI © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nová éra je tu. Samsung predstavil inovatívnu sériu AI televízorov

Spoločnosť Samsung Electronics odhalila ďalšie podrobnosti o novej generácii televízorov roku 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *