Home / EKONOMIKA / Odborári U. S. Steel žiadajú lepšie podmienky, Pellegrinimu odovzdali petíciu s tisíckami podpisov

Odborári U. S. Steel žiadajú lepšie podmienky, Pellegrinimu odovzdali petíciu s tisíckami podpisov

18.9.2019 (Webnoviny.sk) – Odborári U. S. Steel Košice (USSK) v stredu počas výjazdového rokovania vlády v Čani v okrese Košice – okolie odovzdali predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu petičné hárky s 8 834 podpismi zamestnancov USSK a dcérskych spoločnosti, ako reakciu na plánované prepúšťanie 2 500 zamestnancov do konca roka 2021.

Znížia počet zamestnancov

„Od vlády v petícii žiadame, aby vytvorila na národnej úrovni také podmienky pre našu fabriku a ďalšie vysokoenergeticky náročné firmy, aby sa to nedotklo zamestnanosti v tej miere a v takých číslach, ako to bolo prezentované v júli naším zamestnávateľom,“ uviedol po stretnutí s premiérom predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice Juraj Varga.

Vedenie U. S. Steel v piatok 19. júla oznámilo, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí. Urobili tak v súvislosti so situáciou na trhu s oceľou v Európe, ktorá sa nezlepšuje.

„V mesiaci júl odišlo 200 pracujúcich dôchodcov na motivačný balík a v auguste sme dohodli dodatok číslo osem, kde odišlo okolo 700 zamestnancov zo 820 žiadateľov. Drvivá väčšina odišla k 2. septembru a ďalších približne 70 zamestnancov bude odchádzať v priebehu nasledujúcich mesiacov,“ uviedol Varga.

Celý zisk odviedli do USA

„Treba si otvorene povedať, že fabrika vyprodukovala za posledné roky viac ako miliardu zisku a skoro celý tento zisk bol odvedený akcionárom a majiteľom do Spojených štátov. Tá fabrika v minulosti veľmi málo investovala a preto je tam aj značný investičný a morálny dlh, ktorý potom spôsobuje, že fabrika nie je taká efektívna ako možno niektoré iné fabriky podobného typu v Európe alebo inde vo svete, a teraz žneme neblahé následky toho všetkého,“ uviedol Pellegrini.

Vláda si podľa neho uvedomuje, že USSK je spolu s Volkswagenom Slovakia jedným z najväčších zamestnávateľov v krajine, a preto musia dbať na to, čo sa bude diať na východe Slovenska.

V košickom U. S. Steel pracuje takmer 11-tisíc zamestnancov. Podnik patrí do americkej korporácie U. S. Steel.

Viac k témam: petícia, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári U. S. Steel žiadajú lepšie podmienky, Pellegrinimu odovzdali petíciu s tisíckami podpisov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť podľa analytičky atakuje úrovne obdobia tesne pred pandémiou

Očakáva sa pomalší rast nominálnych miezd, avšak aj výraznejšie spomalenie inflácie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *