Home / SLOVENSKO / Žiaci si pripomenuli Deň biodiverzity – sviatok prírodnej rozmanitosti

Žiaci si pripomenuli Deň biodiverzity – sviatok prírodnej rozmanitosti

BANSKÁ BYSTRICA 22. mája (WebNoviny.sk) – Po úspešnej minuloročnej aktivite v areáli čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach si aj tento rok prišlo pripomenúť dôležitosť ochrany prírodnej rozmanitosti až 120 žiakov z banskobystrických a zvolenských škôl.

Deň biodiverzity, ktorý 21. mája 2019 organizovala Nadácia Ekopolis a Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s. (StVPS,a.s.) pri príležitosti Svetového dňa biodiverzity sa niesol v duchu aktivít zameraných na poznávanie biodiverzity vo svete aj v regióne. Žiaci mohli vidieť reálne opatrenia v areáli a zároveň sa učiť prostredníctvom konkrétnych zážitkových a zmyslových aktivít zameraných na ochranu prírody.

„Len nedávno Panel OSN pre biodiverzitu zverejnil správu, že až miliónu druhov rastlín a živočíchov hrozí vyhynutie. Strata biodiverzity však nie je iba otázkou cudzokrajných druhov a ďalekých krajín, mnohé druhy organizmov či ekosystémov majú problém aj u nás. Aj my na Slovensku sme zodpovední za stratu biodiverzity, rovnako ako máme aj my možnosti zmeniť svoje návyky ako žijeme. Deti sa preto učili o tom, čo je to biodivezita, ako ju ovplyvňuje klimatická zmena, čo môžeme robiť v každodennom živote, aby sme sa správali voči nášmu okoliu zodpovednejšie.“ hovorí Martina Paulíková z Nadácie Ekopolis.

“ Areál čistiarne odpadových odpadových vôd Rakytovce je špecifický v tom, že tu už druhý rok spolupráci s Nadáciou Ekopolis realizujeme projekt “ Ochrana a podpora biodiverzity v technických areáloch Veolia“ a žiaci tu môžu vidieť reálne opatrenia, ktoré môžeme pre ochranu prírodnej rozmanitosti uskutočniť. Podujatia ako je  to dnešné, žiakom pomáhajú dozvedieť sa o biodiverzite viac a ponúkajú riešenia, čo môžeme ako jednotlivci a firmy pre podporu prírodnej rozmanitosti urobiť“, dodáva Slavomíra Vogelová zo Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s.

Medzinárodný deň biodiverzity / International Day for biological diversity (22. 5.) patrí medzi medzinárodné dni, ktoré boli vyhlásené Organizáciou spojených národov (OSN). Je to pripomienka prijatia a schválenia Dohovoru o biologickej diverzite, ktoré sa udialo v tento deň v r. 1992 v kenskej metropole Nairobi.

Viac informácií: https://www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/ochrana-podpora-biodiverzity-arealoch-veolia-slovensko, www.veolia.sk

Inzercia

Viac k témam: biodiverzita, Medzinárodný deň biodiverzity, Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Žiaci si pripomenuli Deň biodiverzity – sviatok prírodnej rozmanitosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Remišová: Hlas dosadzuje do štátnych funkcií ľudí, ktorých kvalifikáciou je stranícka knižka alebo sponzorský dar

Vo vedúcich pozíciách nemajú byť ľudia, ktorých jedinou kvalifikáciou je príspevok na kampaň Hlasu, tvrdí Veronika Remišová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *