Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Asociácia pacientov hlási alarmujúcu situáciu, môžu za to doplatky za zdravotnícke pomôcky

Asociácia pacientov hlási alarmujúcu situáciu, môžu za to doplatky za zdravotnícke pomôcky

BRATISLAVA 2. júna (WebNoviny.sk) – Situácia v doplatkoch za zdravotnícke pomôcky je pomerne vážna. Hovoria o tom výsledky prieskumu o zdravotníckych pomôckach, ktorý urobila Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP). Veľká časť pacientov totiž dopláca za zdravotnícke pomôcky viac ako 15 eur mesačne. Mnohí sú aj nespokojní s množstvovým limitom pomôcok, ďalší kritizujú výšku doplatkov za pomôcky.

Využívajú viacero pomôcok

Do prieskumu o zdravotníckych pomôckach sa mohla verejnosť zapojiť od 19. marca do 19. apríla 2018, dotazník vyplnilo 462 pacientov. Ako konštatovala asociácia, väčšina zapojených pacientov má viaceré diagnózy, teda využíva viac ako jednu pomôcku.

Takmer 25 % respondentov uviedlo, že dopláca za pomôcky viac ako 15 eur mesačne, viac ako 20 % uviedlo, že doplácajú ešte viac. Iba 28 % pacientov nedopláca za pomôcky nič.

Odporúčame:
Saskári sa obuli do Kalavskej pre krachujúci systém pohotovostí, tá tvrdenia o nezáujme odmieta

„Túto situáciu považujeme za alarmujúcu, nakoľko zdravotnícke pomôcky používajú zväčša ľudia sociálne slabší. Doplatky za zdravotnícke pomôcky sú preto podľa nášho názoru na hranici únosnosti,“ vysvetlila projektová manažérka prieskumu a viceprezidentka AOPP Marica Laščeková.

Vysoká neposkojnosť s množstvami

Respondenti hodnotili aj jednotlivé skupiny pomôcok, ako sú spokojní s kvalitou, predpísaným množstvom a výškou doplatku. Pri vložkách a pomôckach pre diabetikov respondenti vyjadrili pomerne vysokú nespokojnosť s množstvovým limitom.

Pri glukózovom senzore, pomôckach pre autokatetrizáciu, detských stomických pomôckach, ortopedickej obuvi, rehabilitačných pomôckach, kočíku a lupe/okuliaroch zase rezonovala nespokojnosť s vysokými doplatkami.

Odporúčame:
Hygienici upozorňujú na kúpeľovú soľ v tvare koláčikov, pre deti je nebezpečná

Zaujímavým zistením podľa AOPP bolo aj vnímanie pacientov týkajúce sa chýbajúcich pomôcok na Slovensku, ktoré sú v zahraničí bežne dostupné.

„Absentujú najmä inovatívne pomôcky pre diabetikov, senzory. Spomenuté boli však aj nohavičky – plavky pre inkontinentných pacientov, pomôcky na podporu kardiovaskulárneho systému (napríklad bicykel s motorčekom), digitálne načúvacie aparáty a načúvacie prístroje na percepčnú poruchu sluchu, sprej na znecitlivenie a ďalšie pomôcky,“ dodala Laščeková.

Tisícky rôznych zdravotníckych pomôcok

V Zozname kategorizovaných zdravotníckych pomôcok sa momentálne nachádza približne 4 500 rôznych pomôcok. Zoznam sa rozširuje o nové, iné sú z neho vyradené. Komisia, ktorá rozhoduje o tom, ktorá z pomôcok bude alebo nebude zaradená, zasadá raz za tri mesiace.

Odporúčame:
Pellegrini avizuje investičný boom na Kramároch, štát naleje do Univerzitnej nemocnice milióny eur

„Tento náš prieskum bol prvý svojho druhu na Slovensku a vďaka vysokej účasti respondentov má vysokú mieru vypovedateľnosti. Preto veríme, že bude zaujímať aj tých, ktorí o pomôckach pre pacientov rozhodujú a postoje pacientov budú brať do úvahy,“ dodala prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Asociácia na ochranu práv pacientov SR bola založená v roku 2001. Je najväčšou strešnou pacientskou organizáciou na Slovensku, združuje 47 špecifických pacientskych organizácií. V rámci poradní pacientom bezplatne poskytuje informácie o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a sociálnej pomoci. Aktívne zastupuje pacientov aj v rámci legislatívneho procesu, jej cieľom je tiež vzdelávanie pacientov.

Viac k témam: Asociácia na ochranu práv pacientov, prieskum, zdravotné pomôcky, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Asociácia pacientov hlási alarmujúcu situáciu, môžu za to doplatky za zdravotnícke pomôcky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *