Home / SVET / Rusko a Čína údajne diskutujú o výstavbe podmorského tunela na Krym, projekt by sa realizoval v aktívnej vojnovej zóne

Rusko a Čína údajne diskutujú o výstavbe podmorského tunela na Krym, projekt by sa realizoval v aktívnej vojnovej zóne

24.11.2023 (SITA.sk) – Ruskí a čínski predstavitelia tajne diskutovali o vybudovaní podmorského tunela, ktorý by spojil ruskú pevninu a okupovaný ukrajinský polostrov Krym. Referuje o tom web news.sky.com s odvolaním sa na denník The Washington Post.

Bezpečnostné služby zachytili rozhovor

Ukrajinské bezpečnostné služby údajne zachytili rozhovory medzi Moskvou a Pekingom o výstavbe tunela, ktorý by bol bezpečný pred prípadnými útokmi zo strany Ukrajiny.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Rozhovory na stretnutiach, ktoré sa uskutočnili koncom októbra, iniciovali Rusi pre rastúce obavy o bezpečnosť mosta cez Kerčský prieliv, ktorý sa stal dvakrát terčom útoku ukrajinskej armády.

Oba útoky spôsobili Kremľu logistické problémy, keďže most slúži ako kľúčová logistická a zásobovacia trasa medzi ruskou pevninou a Krymom.

Výstavba vo vojnovej zóne

Projekt by si vyžadoval pravdepodobne miliardové investície, pričom výstavba by musela byť realizovaná v aktívnej vojnovej zóne.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – november 2023 (fotografie)

Denník The Washington Post uviedol, že má k dispozícii e-mailovú komunikáciu medzi Ruskom a Čínou, z ktorej vyplýva ochota Číny zúčastniť sa na takomto projekte.

Viac k témam: Krym, podmorský tunel, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusko a Čína údajne diskutujú o výstavbe podmorského tunela na Krym, projekt by sa realizoval v aktívnej vojnovej zóne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinské útoky dronmi narušili 14 percent kapacity ruskej rafinácie ropy, Rusko bolo nútené zastaviť jej export

Dodávky elektriny pre civilistov aj armádu však narušili zanedbateľne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *