Home / SLOVENSKO / Pellegrini vysiela signál naplnenia predvolebného sľubu, vládna koalícia bude partnerom pre mestá a obce (video)

Pellegrini vysiela signál naplnenia predvolebného sľubu, vládna koalícia bude partnerom pre mestá a obce (video)

8.11.2023 (SITA.sk) – Postavenie miest a obcí sa musí vrátiť tam, kam patrí. Uviedol to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) po stretnutí s predstaviteľmi Združenia obcí a miest Slovenska (ZMOS).

Ako Pellegrini uviedol, vysiela združeniu signál, že napĺňajú predvolebný sľub, že vládna koalícia bude pre obce a mestá partnerom.

Nedostatok financií v mestách a obciach

Predseda parlamentu vyhlásil, že sa obnoví plnohodnotne fungovanie dialógu a tripartity, kde ZMOS bude zase zásadným spôsobom môcť hovoriť do tvorby legislatívy a zákonov.

Ako dodal, bez diskusie s mestami a obcami nebude prijaté žiadne rozhodnutie, ktoré sa ich týka a žiadne kompetencie nebude štát presúvať na mestá, obce a regióny bez toho, aby k nim nepribalil potrebný balík finančných prostriedkov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Za najpálčivejší problém považujem nedostatok finančných prostriedkov, ktoré naše mestá a obce stále výrazne pociťujú. Preto bude pri tvorbe rozpočtu na budúci rok potrebné nájsť taký kompromis, ktorý bude garantovať v čo najväčšej miere prefinancovanie výpadku dane z príjmov fyzických osôb, ktorým naše obce a mestá čelia, a ktorý im znemožňuje naplniť zákon o rozpočtových pravidlách, ktorý prikazuje samosprávam prijímať vyrovnané rozpočty, čo za daných okolností bez zvýšeného financovania nebude možné naplniť,“ informoval Pellegrini.

Eurofondová revolúcia

Pokračuje tým, že mestá a obce nedisponujú tak vysokými rezervnými sumami, aby tieto výpadky dokázali vykryť aj na ďalší rok.

Predseda parlamentu to bude brať do úvahy počas rokovaní o rozpočte na rok 2024, aby mohli obce a mestá poskytovať občanom plnohodnotné služby.

Ako ďalej informoval, minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) pripraví projekt veľkej eurofondovej revolúcie, ktorá maximálne zjednoduší prístup k získavaniu prostriedkov z EÚ a avizoval aj zmenu zákona o verejnom obstarávaní.

Dostupnosť zdravotníckych služieb

Predseda ZMOS Jozef Božik potvrdil, že kardinálnym problémom je aktuálne nedostatok financií. Ako ďalšie dôležité problémy vníma stavebnú legislatívu, mechanicko-biologickú úpravu zmesového komunálneho odpadu, školstvo, financovanie predprimárneho vzdelávania a veľkou témou sú podľa neho aj sociálne služby a poplatky za ne, ako aj téma eurofondov.

Ako Božik pripomenul, 75 percent všetkých činností, ktoré občan potrebuje od narodenia až po smrť, vykonávajú práve mestá a obce.

Spomenul tiež, že predseda parlamentu prisľúbil, že pomôže aj v zápase za záchranu gynekologických, pôrodníckych a detských oddelení v nemociach, kde bolo jedine Združenie miest a obcí Slovenska to, ktoré bojovalo za to, aby bola zachovaná dostupnosť zdravotníckych služieb.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister investícií regionálneho rozvoja a informatizácie SR, Predseda parlamentu, Predseda strany Hlas-SD
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini vysiela signál naplnenia predvolebného sľubu, vládna koalícia bude partnerom pre mestá a obce (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Útok na premiéra Fica bol politický motivovaný, povedal minister vnútra Šutaj Eštok (video)

Ako ďalej minister uviedol, útočník na premiéra vystreli päťkrát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *