Home / šport / Hokej / Slováci budú v lete hostiť vyvrcholenie kvalifikácie o postup na ZOH 2026

Slováci budú v lete hostiť vyvrcholenie kvalifikácie o postup na ZOH 2026

31.10.2023 (SITA.sk) – Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v utorok v správe na svojom webe potvrdila to, o čom už pred troma týždňami informovala agentúra SITA.

Ide o správu, že na prelome augusta a septembra 2024 bude Slovensko hostiť zápasy D-skupiny záverečnej časti kvalifikácie o postup na ZOH 2026 do Talianska.

Hrať sa bude aj v Lotyšsku a Dánsku

IIHF už v úvode októbra na svojom webe zverejnila v príslušnej podsekcii kalendár plánovaných podujatí na nasledujúce obdobia. A v časti venovanej zimným olympijským hrám v Miláne a Cortine d’Ampezzo figurovala aj Bratislava ako dejisko D-skupiny kvalifikácie.

Okrem hlavného mesta SR sa o záverečných účastníkoch ZOH 2026 bude rozhodovať aj na turnajoch v Lotyšsku a Dánsku.

S Rusmi zatiaľ rátajú

IIHF zatiaľ ráta s Rusmi ako s účastníkmi olympijského turnaja. Slovenskej hokejovej reprezentácii v rebríčku po tohtoročných MS patrí 9. pozícia, na ZOH však tradične postupuje priamo iba osem najlepších výberov.

Rusom aktuálne patrí 3. priečka napriek tomu, že absentovali na ostatných dvoch svetových šampionátoch. IIHF ich vylúčila zo svojich súťaží, dôvodom je vojna, ktorú od februára 2022 vedú na ukrajinskom území. Okrem Rusov sú aktuálne mimo diania aj Bielorusi, ktorí aktívne podporujú konanie ruskej strany a pomáhajú jej.

Ak by sa situácia nezmenila a dištanc Rusov by trval aj pred ZOH 2026, mohla by IIHF na turnaj posunúť až štyri tímy z kvalifikácie – napríklad víťazov troch skupín aj najlepší výber z druhých miest.

Istotu účasti pod piatimi kruhmi má mať elitná osmička, v ktorej sú okrem Rusov aj výbery Kanady, Fínska, USA, Nemecka, Švédska, Švajčiarska a Česka. Dopĺňajú ich domáci Taliani.

Kvalifikačné zápasy

Súčasťou turnaja v Bratislave budú okrem Slovákov aj Kazachovia. Federácia zatiaľ ráta aj s Bielorusmi a menoslov účastníkov doplní najnižšie nasadený tím, ktorý postúpi z 3. kola kvalifikácie. Ak by Bielorusi napokon neboli súčasťou kvalifikačného procesu, IIHF by umožnila štart ďalšieho z výberov z predchádzajúcej fázy.

Podľa kalendára podujatí IIHF bolo 1. kolo olympijskej kvalifikácie pôvodne naplánované na november 2023 zrušené. Tri turnaje 2. kola sa v decembri 2023 budú konať na Islande, v Holandsku a Srbsku, tretie kolo vo februári 2024 sa bude hrať v Maďarsku, Veľkej Británii a Poľsku. Vyvrcholením bojov o ZOH pre mužov budú spomenuté turnaje v Bratislave, lotyšskej Rige a dánskom Aalborgu.

Pod piatimi kruhmi budú v A-skupine hrať Kanaďania so Švédmi, Švajčiarmi a Talianmi, v B-skupine Fíni s Nemcami, Čechmi aj najnižšie nasadeným z troch postupujúcich výberov z kvalifikácie. Do C-skupiny IIHF zaradila výbery USA a predbežne aj Ruska spolu s dvojicou najvyššie nasadených tímov z kvalifikácie.

Slováci si už miestenku na ZOH 2022 museli vybojovať v kvalifikácii, odohrali ju v Bratislave a postúpili do Pekingu. Tam napokon dosiahli najväčší olympijský úspech v histórii samostatnosti, keď získali bronzové medaily.

Pre ženy zatiaľ IIHF nešpecifikovala termín kvalifikácie o postup na ZOH 2026.

Viac k témam: ZOH 2026 v Taliansku
Zdroj: SITA.sk – Slováci budú v lete hostiť vyvrcholenie kvalifikácie o postup na ZOH 2026 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bojovali sme, ale prvá tretina bola príliš. Tréner slovenskej reprezentácie Ramsay sa vyjadril k prehre proti Česku

Dominantnú hru svojho tímu v prvej tretine ocenil aj tréner českej reprezentácie Radim Rulík.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *