Home / šport / Ostatné športy / Austrálčanka sa stala prvou ženou, ktorá je držiteľkou troch znakárskych svetových rekordov

Austrálčanka sa stala prvou ženou, ktorá je držiteľkou troch znakárskych svetových rekordov

21.10.2023 (SITA.sk) – Austrálčanka Kaylee McKeownová sa stala prvou ženou histórie, ktorá je v dlhom bazéne držiteľkou troch svetových plaveckých rekordov v disciplíne znak.

Prekonala doterajšie maximum

Už v júni 2021 zaplávala svetové maximum na 100 m (57,45 s) a v marci 2023 aj na dvojnásobnej vzdialenosti (2:03,14 min). Teraz pridal „sveťák“ aj na päťdesiatke, podarilo sa jej to na pretekoch Svetového pohára v Budapešti.

Dvadsaťdvaročná rodáčka z Redcliffu v austrálskom Queenslande v piatok večer dosiahla výkon 26,86 sekundy, čím o 12 stotín sekundy prekonala doterajšie maximum Číňanky Liou Siang z roku 2018.

Zlaté medaily

Na všetkých troch vzdialenostiach, na ktorých aktuálne drží svetové rekordy, získala na tohtoročných majstrovstvách sveta v japonskej Fukuoke zlaté medaily. V lete 2021 sa na stovke aj dvojstovke stala olympijskou šampiónkou, päťdesiatka nie je v programe OH.

„Chcela som plávať rýchlo a zistiť, čo dokážem. Nikdy som sa nepovažovala za šprintérku, preto je krásne mať rekord aj na tejto vzdialenosti,“ povedal spokojný Austrálčanka po budapeštianskom svetovom maxime.

Viac k témam: Svetový rekord
Zdroj: SITA.sk – Austrálčanka sa stala prvou ženou, ktorá je držiteľkou troch znakárskych svetových rekordov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *