Home / SVET / Belgický minister spravodlivosti rezignoval po zistení, že prípadom strelca z Bruselu sa sudca nezaoberal a nevydali ho Tunisku

Belgický minister spravodlivosti rezignoval po zistení, že prípadom strelca z Bruselu sa sudca nezaoberal a nevydali ho Tunisku

21.10.2023 (SITA.sk) – Belgický minister spravodlivosti Vincent Van Quickenborne v piatok rezignoval. Urobil tak po tom, čo označil za „monumentálnu chybu“, keď vyšlo najavo, že Tunisko žiadalo o vydanie islamistického extrémistu, ktorý v pondelok večer zabil v Bruseli dvoch Švédov a tretieho zranil. V utorok strelca zabila polícia.

Chyba s drastickými následkami

„Ráno o deviatej hodine som si všimol nasledujúce prvky: 15. augusta 2022 Tunisko požiadalo o vydanie tohto muža. Táto žiadosť bola odovzdaná 1. septembra, ako to malo byť, justičným expertom bruselskej prokuratúry. Zodpovedný sudca sa touto žiadosťou o vydanie nezaoberal a v súvislosti so spisom sa nekonalo,“ povedal Van Quickenborne novinárom.

„Je to individuálna chyba. Monumentálna chyba. Neprijateľná chyba. Chyba s dramatickými následkami,“ uviedol politik s tým, že predložil svoju rezignáciu premiérovi, pretože za chybu preberá politickú zodpovednosť.

Predseda vlády Alexander De Croo na sociálnej a mikroblogovacej sieti X napísal, že prijal ministrovu rezignáciu a rešpektuje jeho odvahu. Premiér na sobotu zvolal stretnutie ministrov a bezpečnostných predstaviteľov, aby sa venovali danému pochybeniu.

Útočník nebol vedený ako nebezpečný

Útočník Abdesalem Lassoued, ktorý vo videu vyhlásil, že sa inšpiroval extrémistickou skupinou Islamský štát, požiadal o azyl v Belgicku v novembri 2019.

Polícia ho poznala a bol podozrivý z obchodovania s ľuďmi, nelegálneho pobytu v Belgicku a z toho, že predstavuje riziko pre štátnu bezpečnosť. Informácie, ktoré belgickým úradom poskytla neidentifikovaná zahraničná vláda, naznačovali, že muž bol radikalizovaný a mal v úmysle odcestovať do zahraničia, aby bojoval vo svätej vojne.

Belgické úrady to však nedokázali, takže nebol nikdy uvedený ako nebezpečný. Azyl mu odmietli v októbri 2020 a vyhostenie nariadili v roku 2021. Keďže však nevedeli nájsť jeho adresu, nestalo sa tak. Po pondelkovej streľbe našli jeho miesto pobytu po niekoľkých hodinách.

Viac k témam: Belgický minister spravodlivosti, Extrémizmus, Teroristický útok
Zdroj: SITA.sk – Belgický minister spravodlivosti rezignoval po zistení, že prípadom strelca z Bruselu sa sudca nezaoberal a nevydali ho Tunisku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Moskva na Ukrajine stratila ďalších viac ako tisíc vojakov, prišla aj desiatky kusov techniky

Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na viac ako 465 000 ľudí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *