Home / SLOVENSKO / Mimovládky ocenili stopnutie novely nadačného zákona. Veria, že Karasovo ministerstvo nebude pretláčať zmeny

Mimovládky ocenili stopnutie novely nadačného zákona. Veria, že Karasovo ministerstvo nebude pretláčať zmeny

14.4.2023 (SITA.sk) – Mimovládne organizácie oceňujú, že dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) a vláda stopli novelu nadačného zákona.

Pretláčanie zmien

Veria, že ministerstvo spravodlivosti to bude akceptovať a nebude sa usilovať pretláčať zmeny napríklad cez pozmeňujúce poslanecké návrhy. Uviedli to vo svojom stanovisku, ktoré zaslala Nadácia Zastavme korupciu.

„Nadácie Pontis, Zastavme korupciu, Centrum pre filantropiu a iniciatíva Inakosť považujú za správne, že vláda napokon od zámeru súkromných nadácií v navrhovanej podobe ustúpila,“ uvádzajú v tlačovej správe.

„Správa majetku fyzických osôb na ich súkromné účely do mimovládneho neziskového sektora nepatrí,” uviedla advokátka spolupracujúca s nadáciou Pontis Eva Braxatorisová.

Registrované partnerstvá

Proti bola aj iniciatíva Inakosť, ktorá požaduje zavedenie registrovaných partnerstiev či manželstiev pre páry rovnakého pohlavia, ktoré by si v prípade schválenia nových pravidiel museli kvôli majetku zakladať nadácie a viesť účtovníctvo či mať správcu.

Viaceré mimovládne organizácie i splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač novelu kritizovali.

„Vítame, že vláda vypočula výzvu neziskového sektora aj hlas vyše 1 200 občanov, ktorí sa podpísali pod výzvu na stiahnutie novely,“ uviedol Vagač.

Netransparentné aspekty

Novela mala riešiť situáciu párov rovnakého pohlavia, no podľa organizácií ich reálne diskriminovala a do nadačného prostredia by priniesla netransparentné a nesystémové aspekty.

Nadácie aktuálne plnia verejnoprospešné účely a zverejňujú informácie o svojich zakladateľoch aj hospodárení. Súkromné nadácie, ktoré by novela zaviedla, by mohol zakladať ktokoľvek, pričom údaje by neboli zverejňované.

„Ukotvenie inštitútu súkromných nadácií do právneho poriadku a priamo do zákona o nadáciách je v priamom rozpore s doterajšou úpravou celého neziskového sektora a nepatrí to do úpravy zákona o nadáciách,“ vraví tvorca zákona o nadáciách Peter Haňdiak. Rozhodnutie vlády podľa neho prináša možnosť odbornej diskusie.

Zdroj: SITA.sk – Mimovládky ocenili stopnutie novely nadačného zákona. Veria, že Karasovo ministerstvo nebude pretláčať zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *