Home / SLOVENSKO / Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet Čaputovej, rozhodnutie podľa paragrafu 363 nemožno preskúmať, tvrdí

Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet Čaputovej, rozhodnutie podľa paragrafu 363 nemožno preskúmať, tvrdí

8.2.2023 (SITA.sk) – Ústavný súd SR na stredajšom neverejnom zasadnutí prijal na ďalšie konanie v celom rozsahu návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na začatie konania o súlade ustanovení paragrafov 363 až 367 Trestného poriadku s Ústavou SR a Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Súd o tom informoval na svojej internetovej stránke.

Nezávislosť súdov

Terajšie znenie paragrafu 363 a právomoci, ktorými na jeho základe disponuje generálny prokurátor, podľa hlavy štátu zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci.

Ako Čaputová uviedla vo svojom podaní, na kvalitu právneho štátu a ochranu práv občanov má nezanedbateľný vplyv to, že generálny prokurátor, ako orgán verejnej moci, je oprávnený svojimi rozhodnutiami popierať význam rozhodovania súdov, a tým oslabovať hlas súdov rozhodujúcich v konkrétnych veciach.

Rozhodnutie generálneho prokurátora

Prezidentka doplnila, že je to o to závažnejšie, že rozhodnutie generálneho prokurátora podľa tohto paragrafu nemožno preskúmať. Toto ustanovenie podľa nej neprimeraným a neodôvodneným spôsobom preferuje nepreskúmateľný právny názor jedného človeka v reťazci oprávnených orgánov, čiže súdov.

Viac k témam: Generálny prokurátor, Paragraf 363 Trestného poriadku, Prezidentka SR, Trestný zákon
Zdroj: SITA.sk – Ústavný súd prijal na ďalšie konanie podnet Čaputovej, rozhodnutie podľa paragrafu 363 nemožno preskúmať, tvrdí © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nová éra je tu. Samsung predstavil inovatívnu sériu AI televízorov

Spoločnosť Samsung Electronics odhalila ďalšie podrobnosti o novej generácii televízorov roku 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *