Home / SVET / V Rakúsku sa konajú prezidentské voľby, favoritom je súčasný prezident Van der Bellen

V Rakúsku sa konajú prezidentské voľby, favoritom je súčasný prezident Van der Bellen

9.10.2022 (Webnoviny.sk) – V Rakúsku sa v nedeľu konajú prezidentské voľby. Favoritom je súčasný 78-ročný prezident Alexander Van der Bellen, ktorý sa mimoriadne zviditeľnil počas domácich politických kríz.

Predvolebné prieskumy mu predpovedali víťazstvo s výrazným náskokom a hlavnou otázkou je, či vyhrá už v prvom kole, ale bude potrebné druhé kolo. To by sa uskutočnilo 6. novembra. Okrem Van der Bellena kandiduje ďalších šesť uchádzačov – Walter Rosenkranz, Dominik Wlazny, Michael Brunner, Gerald Grosz, Heinrich Staudinger a Tassilo Wallentin.

V roku 2016 Van der Bellen zvíťazil nad prominentnejším kandidátom Norbertom Hoferom v 2. kole, ktoré sa opakovalo na príkaz rakúskeho ústavného súdu. Van der Bellen vtedy získal 53,8 % hlasov, kým Hofer prilákal 46,2 % voličov.

Možnosť hlasovať v prezidentských voľbách v Rakúsku má 6,4 milióna voličov. Prvé povolebné prognózy by mali byť známe krátko po zatvorení volebných miestností o 17:00. Predbežné výsledky sa očakávajú v nedeľu večer. Hlasovacie lístky zaslané poštou budú sčítané až v pondelok.

Viac k témam: Prezidentské voľby, rakúsky prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – V Rakúsku sa konajú prezidentské voľby, favoritom je súčasný prezident Van der Bellen © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *