Home / SVET / Spojené štáty neopustia Blízky východ a nenechajú tu vákuum pre Čínu, Rusko alebo Irán

Spojené štáty neopustia Blízky východ a nenechajú tu vákuum pre Čínu, Rusko alebo Irán

16.7.2022 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Joe Biden uviedol, že Spojené štáty „neodídu“ z Blízkeho východu. Povedal to počas sobotňajšieho regionálneho samitu hláv štátov Perzského zálivu, na ktorom boli prítomní i predstavitelia Egypta, Jordánska a Iraku. Zdôraznil, že USA sa budú snažiť zabezpečiť stabilitu v tomto nestabilnom kúte sveta.

Neodídeme a nenecháme vákuum, ktoré má vyplniť Čína, Rusko alebo Irán. Budeme sa snažiť stavať na tomto momente s aktívnym a zásadovým americkým vedením,“ povedal Biden.

Hoci sa americké sily naďalej zameriavajú na teroristov a zostávajú rozmiestnené na základniach po celom Blízkom východe, Biden naznačil, že po inváziách USA do Iraku a Afganistanu obracia list. „Dnes som hrdý na to, že môžem povedať, že éry pozemných vojen v regióne, a vojen, ktoré zahŕňali obrovské množstvo amerických síl, už netrvajú,“ doplnil.

Biden tiež naliehal na svojich kolegov, z ktorých mnohí vo svojich krajinách vedú represívne vlády, aby zabezpečili dodržiavanie ľudských práv vrátane práv žien a umožnili svojim občanom otvorene hovoriť a myslieť.

V budúcnosti zvíťazia krajiny, ktoré uvoľnia potenciál svojho obyvateľstva, vrátane toho, že ľuďom umožnia spochybniť a kritizovať vodcov bez strachu z odvety,“ skonštatoval šéf Bieleho domu, ktorý pozval na návštevu Washingtonu prezidenta Spojených arabských emirátov Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana.

Viac k témam: Perzský záliv, teroristická hrozba
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojené štáty neopustia Blízky východ a nenechajú tu vákuum pre Čínu, Rusko alebo Irán © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina už môže využívať západné zbrane pri útokoch na ruské územie, tvrdí lotyšská ministerka

Niektoré krajiny poskytli Ukrajine zbrane bez podmienok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *