Home / Nezaradené / Politický vkus ľudí iba zrkadlí ponuku

Politický vkus ľudí iba zrkadlí ponuku

V súčasnom politickom smerovaní mi veľmi chýba vízia, koncepcia, rámec, mantinely. A kým je to tak, „politický vkus“ ľudí iba zrkadlí ponuku. A je jedno, či je práve vztýčená vlajka konzervativizmu, tradicionality, vlastenectva.  V  tejto súvislosti som si preto položil otázku, či je politika pre našinca v našej mini krajine užitočná a príťažlivá. Prikláňam sa k názoru, že pre obyčajného človeka by mohla byť, pokiaľ je o múdrych hodnotách, pragmatických cieľoch, korektnom konaní a podmienkach pre osobný rozvoj a rast. Jedni hovoria, že politika je len panské huncútstvo a biznis pre neschopných. Iní vravia, že je to jediný demokratický nástroj k vyššej kvalite života v záujme väčšiny. Čo však mňa osobne v tejto súvislosti mrzí, je fakt, že Slovensku chýba koncepcia rozvoja, ktorá by vyhovovala celému ideologickému a názorovému spektru ľudí. Potrebujeme našu krajinu manažovať k prosperite. Nemôže každá nová vláda všetko robiť po svojom. Kým na Západe sa menia ľudia a ostávajú strany, u nás sa menia strany a ľudia ostávajú. Podľa môjho názoru samotná strana nikdy nič zlé, ale ani dobré nespravila. Vždy to robia jej členovia.

Kde hľadať príčinu absentujúcej kontinuity a ako tento problém liečiť? Náš národ sa prispôsobuje vzorom a jedným z nich sú politici. Národ nemá originálnu morálku, musí existovať vzor a jeho zdôvodnenie – a to je úlohou elít (politickej, intelektuálnej, duchovnej, ekonomickej, kultúrnej). Krajina môže mať iba takých politikov, akých si sama vyprodukuje. Prakticky to znamená, že akých si výchovou v školách a rodine dopestuje a potom v spoločnosti kultivuje do konečnej podoby. Pokým prázdne reči budú v mysliach voličov prednejšie pred odbornosťou a vedomosťami, tak sa tu nič nezmení. Takže najdôležitejšie je a bude vzdelávanie (budúcich voličov), ktoré bolo za 30 rokov (asi účelovo) úplne zanedbávané, lebo nevzdelaných je ľahšie ovládať.

Veľkou chybou je neúčasť ľudí skúsených i zásadových, nadčasových a vizionárskych na demokracii a jej neochota sa vo veciach verejných angažovať. Prenechali sme miesta neserióznym ľuďom, populistom a demagógom. Inteligencia mlčí, často trpí, neozýva sa, bojí sa postaviť za svoje protiargumenty. A možno je to len pohodlný postoj k životu, ktorý mnohí využívajú len vo svoj prospech, a nie pre dobro spoločnosti. Tento  môj komentár –  odporúčam  vnímať ako námet na HODNOTOVÚ INVENTÚRU, ktorá sa ľuďom vyplatí – ak chcú realizovať dobro.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Raši sa pochválil výsledkami za sto dní, Matovičovi ministri vraj tápali počas celého funkčného obdobia (video)

Vďaka rekordnému čerpaniu sme zachránili pre Slovensko takmer všetky eurofondy, informoval minister investícií.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *