Home / Nezaradené / Manželky ruských vojakov žiadajú návrat mužov z Ukrajiny, polícia na proteste v Moskve zatkla desiatky ľudí (video)

Manželky ruských vojakov žiadajú návrat mužov z Ukrajiny, polícia na proteste v Moskve zatkla desiatky ľudí (video)

4.2.2024 (SITA.sk) – Viac ako dve desiatky ľudí, zväčša novinárov, v sobotu zadržali v Moskve na proteste manželiek a ďalších príbuzných ruských vojakov zmobilizovaných pre boj na Ukrajine.

Podľa prominentnej ľudskoprávnej skupiny OVD-Info, ktorá monitoruje politické zatýkanie a poskytuje právnu pomoc, polícia v hlavnom meste zadržala 27 ľudí. Ruské nezávislé médium Sota informovalo, že väčšinu z nich neskôr prepustili.

Pripomenuli si čiastočnú mobilizáciu

Príbuzní vojakov v sobotu položili kvety na Hrobe neznámeho vojaka neďaleko Kremľa.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Pripomenuli si 500 dní odkedy ruský vodca Vladimir Putin v septembri 2022 nariadil „čiastočnú mobilizáciu“ záložníkov po neúspechoch vo vojne na Ukrajine.

Mobilizácia bola veľmi nepopulárna a státisíce ľudí utiekli do zahraničia, aby sa vyhli odvodu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – december 2023 (fotografie)

Média obvinenia zarazili

Manželky a príbuzní takýchto povolaných rezervistov vedú kampaň za to, aby ich prepustili a nahradili ich profesionálni vojaci.

Ich výzvy však médiá kontrolované ruskou vládou zarazili a niektorí prokremeľskí politici sa ich snažia prezentovať ako bábky Západu. Demonštranti v sobotu obvinenie nahnevane odmietli.

Sobotňajšia demonštrácia bola deviata a najväčšia z podobných zhromaždení, ktoré organizuje skupina Cesta domov bojujúca za návrat záložníkov. Jeden z populárnych spravodajských kanálov na platforme Telegram odhadol účasť zhruba 200 ľudí.

Viac k témam: Protest, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Manželky ruských vojakov žiadajú návrat mužov z Ukrajiny, polícia na proteste v Moskve zatkla desiatky ľudí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Hrebienku umelci zo zahraničia vyrezali sochy z 50 ton ľadu, návštevníkov budú tešiť do konca apríla (video+foto)

Na sochách pracovalo desať tímov z viacerých častí sveta.