Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Avizované spojenie PSA Peugeot a Fiat Chrysler neovplyvní fungovanie trnavskej fabriky

Avizované spojenie PSA Peugeot a Fiat Chrysler neovplyvní fungovanie trnavskej fabriky

11.11.2019 (Webnoviny.sk) –

Avizované spojenie automobiliek PSA Peugeot a Fiat Chrysler neovplyvní fungovanie francúzskej značky na Slovensku. Pre agentúru SITA to potvrdil hovorca trnavskej fabriky Peter Švec.
„Podstatné je povedať, že transakcia ešte nie je uzavretá. Stále prebieha rokovanie o možnej fúzii. A aj keby ku nej došlo, Trnavy by sa to nijako nedotklo,“ uviedol. Spoločnosti už pritom vydali komuniké, v ktorom potvrdili projekt fúzie oboch skupín.

Štvrtý najväčší výrobca áut

Vzniknúť by mal štvrtý najväčší výrobca áut na svete. Tak francúzska, ako aj taliansko-americká automobilka by v nej mali vlastniť po 50 % kapitálu.

Projekt schválila dozorná rada Groupe PSA a správna rada FCA N.V. Tie poverili svoje pracovné skupiny uzatvorením memoranda o porozumení v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov.

Vzhľadom na rýchlo sa meniace prostredie bude toto zlúčenie podľa zverejnených informácií obojstranne výhodné a umožní obom skupinám flexibilne a efektívne reagovať na budúce výzvy.

Fúziou sa zlúčia aj rozsiahle kompetencie oboch skupín v oblasti technológií vytvárajúcich novú trvalo udržateľnú mobilitu, ako elektrifikácia pohonov, autonómna mobilita, digitalizácia a konektivita.

Závody neplánujú zatvárať

„Krátkodobé ročné synergie sa odhadujú na približne 3,7 mld. eur, a to bez zatvorenia jediného závodu,“ dal do pozornosti Švec. Správna rada spoločnosti bude registrovaná v Holandsku. Jej predsedom má byť John Elkann.

Trnavská automobilka vyprodukovala od roku 2006 už viac ako tri milióny vozidiel. Generuje okolo 4 500 priamych pracovných postov a okrem toho dáva prácu takmer 20 000 ľuďom prostredníctvom svojich dodávateľov lokalizovaných na Slovensku. Celková investícia koncernu na Slovensku už presiahla miliardu eur.

V Trnave sa vyrába Peugeot 208 a Citroën C3. V tomto roku pribudla i nová generácia modelu Peugeot 208 aj s plne elektrickou motorizáciou. V roku 2018 vyrobila trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia 352 007 vozidiel. V siedmom po sebe idúcom roku medziročného rastu sa tak produkcia oproti predchádzajúcemu roku zvýšila o 5,1 %.

Viac k témam: automobilka, Fiat Chrysler, PSA Group, PSA Peugeot Citroën Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Avizované spojenie PSA Peugeot a Fiat Chrysler neovplyvní fungovanie trnavskej fabriky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *