Home / SVET / Erdogan stratil kontrolu nad správou Istanbulu, opakované voľby vyhral kandidát opozície

Erdogan stratil kontrolu nad správou Istanbulu, opakované voľby vyhral kandidát opozície

ISTANBUL 23. júna (WebNoviny.sk) – V opakovaných komunálnych voľbách v tureckom Istanbule opäť vyhral opozičný kandidát Ekrem Imamoglu. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov po zrátaní väčšiny hlasov.

Imamoglu vedie s takmer 54 percentami hlasov. Kandidát vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), niekdajší premiér Binali Yildirim, má 44-percentnú podporu voličov.

Yildirim už uznal prehru. „Gratulujem mu a prajem mu úspech,“ vyjadril sa na margo Imamogluho víťazstva. Úspech Imamogluho znamená, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho politickí spojenci po 25 rokoch stratili kontrolu nad správou najväčšieho mesta Turecka.

Imamoglu vyhral aj v komunálnych voľbách, ktoré sa konali 31. marca. Takmer tri týždne už pôsobil ako starosta mesta. AKP však napadla výsledky volieb s tým, že počas nich došlo k procedurálnym nezrovnalostiam. Volebná komisia v máji vyhovela jej žiadosti, označila voľby za neplatné a vyhlásila nové.

Viac k témam: komunálne voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Erdogan stratil kontrolu nad správou Istanbulu, opakované voľby vyhral kandidát opozície © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *