Home / SLOVENSKO / Rodičia obvinení z týrania vlastných detí budú stíhaní na slobode, ale s monitorovacími náramkami

Rodičia obvinení z týrania vlastných detí budú stíhaní na slobode, ale s monitorovacími náramkami

26.4.2024 (SITA.sk) – Rodičia detí z Dolných Orešian v okrese Trnava obvinení zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby budú stíhaní na slobode. Senát Krajského súdu v Trnave zrušil pôvodné rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Okresného súdu v Trnave o ich vzatí do väzby.

Zároveň však obom obvineným nariadil dohľad probačného a mediačného úradníka a uložil im viaceré obmedzenia a povinnosti. Jednou z nich je povinnosť akceptovať inštaláciu osobného identifikačného zariadenia a zariadenia na určenie polohy.

Súd obom rodičom uložil tiež zákaz osobného styku s poškodenými maloletými, teda s vlastnými deťmi. Nemôžu sa k deťom priblížiť na menej ako 50 metrov, nemôžu im ani písať alebo telefonovať. Okrem toho musia pravidelne raz za mesiac chodiť k probačnému a mediačnému úradníkovi, musia hlásiť každú zmenu pobytu a preberať úradné zásielky.

„Obvinenému uložil zákaz požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok, ak aj povinnosť podrobiť sa vykonávaniu testov a kontrole na zistenie požitia alkoholických nápojov a návykových látok,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Trnavská polícia v polovici apríla informovala, že 12-ročný chlapec z obce v okrese Trnava mal na tele stopy po bití reťazou a modriny po tele. Trpeli aj ďalšie deti vo veku 8, 5 a 3 roky. Pri výsluchu policajti zistili, že k bitkám malo dochádzať dlhšie, minimálne od roku 2020 a otec ich mal biť aj trikrát do týždňa.

Za trest ich bil reťazou, remeňom, rukou, zamykal ich spolu v izbách na zámok a zámky našli policajti aj na chladničke. Ako ďalej informovala polícia, aj keď k bitkám malo dochádzať najmä zo strany otca, mama detí mu v takomto spôsobe výchovy údajne nebránila. Deti boli po obvinení rodičov umiestnené v detskom domove.

Viac k témam: Deti, Domáce násilie, Krimi, Rodičia, Týranie, týranie detí
Zdroj: SITA.sk – Rodičia obvinení z týrania vlastných detí budú stíhaní na slobode, ale s monitorovacími náramkami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *