Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Záchranári prijali na tiesňovú linku takmer 1,5 milióna volaní, do terénu vyšli v tretine prípadov

Záchranári prijali na tiesňovú linku takmer 1,5 milióna volaní, do terénu vyšli v tretine prípadov

BRATISLAVA 16. mája (WeNoviny.sk) – Na tiesňovej linke 155 v minulom roku prijali takmer 1,5 milióna volaní. V tlačovej správe o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR (ZZS SR). Ide o celkový počet hovorov vrátane volaní verejnosti, zdravotníckeho personálu aj ďalších zložiek integrovaného záchranného systému.

Fatálne následky bez prvej pomoci

Spomedzi takmer 1 456 748 milióna hovorov, ktoré prijali a vyriešili operátori v ôsmich krajských operačných strediskách, vyslali záchranárov do terénu v 561 508 prípadoch, kedy volajúci potreboval urgentnú pomoc pre seba, blízkych alebo bol svedkom udalosti, pri ktorej potreboval pomoc niekto iný.

„Najviac týchto, tzv. primárnych zásahov, evidujeme za rok 2018 v Prešovskom kraji – 92 529, najmenej v Trenčianskom kraji, v ktorom zasahovali záchranári v 56 819 prípadoch. Charakter zásahov sa v porovnaní s minulosťou nemení, vo všetkých krajoch sa pomáhalo najmä pacientom s vážnymi úrazmi, bolesťami na hrudníku a so sťaženým dýchaním,“ informovalo operačné stredisko.

Organizácia tiež upozornila, že kým prídu záchranári k pacientovi, uplynú cenné minúty. „Ak sa počas nich neposkytne prvá pomoc, môže to mať pre pacienta fatálne následky,“ uvádza.

Operačné stredisko ZZS SR sa preto aj z tohto dôvodu rozhodlo pripomenúť si 15. mája Deň tiesňovej linky 155 sériou stretnutí s verejnosťou, počas ktorých operátori učia prvú pomoc.

Život ohrozujúci stav

Súčasťou verejných prezentácií sú aj informácie, kedy volať na tiesňovú linku 155, ako rozpoznať, či ide o život ohrozujúci stav, ako komunikovať s operátorom a aj to, ako použiť v prípade potreby automatický externý defibrilátor (AED).

Stretnutia s verejnosťou sa už uskutočnili v obciach Podzámčok, Honce, Topoľa, Dolné Trhovište, Vysoká nad Kysucou, Dlhá nad Kysucou a Lúky. Naplánované sú v obciach Pucov, Raková, Nedašovce, Topoľčianky (15. 5.), Skalité a Makov (16. 5.), Križovany nad Dudváhom (18. 5.), Trenčianske Mitice (20. 5.), Staškov (23. 5.) a Studienka (25. 5.).

Operačné stredisko ZZS SR je štátna príspevková organizácia, ktorá riadi a koordinuje činnosť záchrannej zdravotnej služby na Slovensku tak, aby bola zabezpečená jej plynulosť a nepretržitosť.

Operátori prijímajú a spracúvajú volania na tiesňovú linku 155 a v prípade potreby vydávajú pokyn posádke záchrannej zdravotnej služby na zásah.

Viac k témam: tiesňová linka, záchranári, Záchranná zdravotná služba
Zdroj: Webnoviny.sk – Záchranári prijali na tiesňovú linku takmer 1,5 milióna volaní, do terénu vyšli v tretine prípadov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *