Home / šport / MOTOR šport / Pravidelným servisovaním dokážete odhaliť skryté chyby

Pravidelným servisovaním dokážete odhaliť skryté chyby

Vlastniť automobil je v súčasnosti úplná samozrejmosť. Kedysi to tak vôbec nebolo. Na sídliskách sme sa nemuseli trápiť s tým, kde zaparkujeme a dokonca ani cesty neboli také plné.

Situácia sa za posledné roky ale výrazne zmenila. Cesty sú preplnené, parkoviská praskajú vo švíkoch. Čo je však veľmi zarážajúce, po slovenských cestách stále jazdia autá, ktoré by už dávno jazdiť nemali.

Aj keď si to mnohí nepriznávajú, pravidelným servisovaním sa dokáže predĺžiť životnosť automobilu a dokonca aj odhaliť skryté chyby, ktoré ako bežní laici nevidíme.

Kvalitný motor

Základnou hnacou jednotkou automobilov je motor. Viaceré automobilky sa snažia vyrábať kvalitné motory, no ako každá súčiastka v aute, aj motor sa začne rokmi opotrebovávať. Navyše ak začnú robiť problémy dôležité priamočiare pohony, ktoré zabezpečujú plynulý chod elektromotorov, je treba spozornieť. Pravidelnými prehliadkami sa dokážu odhaliť problémy s motorom a v prípade potreby dokážete vymeniť zlý priamočiary pohon za nový priamočiary pohon.

Dobré pneumatiky

Okrem motora je potrebné sledovať kvalitu pneumatík. Samozrejmosťou je striedanie zimných a letných pneumatík. Pneumatiky nie je potrebné vymieňať len pri defekte, ale aj vtedy, keď uvidíte indikačné prúžky opotrebovania dezénu, vypukliny a bubliny na bočnej strane, vzory nerovnomerného opotrebovania a samozrejme aj vtedy, keď je pneumatika prázdna.

Pri znehodnotení (prepichnutí pneumatiky) zvážte výmenu dvojice pneumatík nachádzajúcich sa pri sebe. Ak sa vám znehodnotí predná pneumatika a máte predný náhon, je potrebné vymeniť obe predné pneumatiky. Ide predovšetkým o vašu bezpečnosť.

Ak sa vám pokazí závitovková prevodovka, je potrebné dať si ju vymeniť za lepšiu závitovkovú prevodovku. Ak sa vám ale znehodnotí pneumatika v tej časti, na ktorú sa vám prenáša sila motora, je potrebná výmena oboch pneumatík.

Nezabúdajte ani na vyváženie kolies a kontrolu geometrie kolies.

Aj keď väčšina vodičov nepripisuje dôležitosť pravidelnému servisovaniu, je potrebné na to myslieť už pri kúpe nového automobilu. Spozornieť by mali najmä vodiči starších automobilov, resp. tí, ktorí sa rozhodli kúpiť si ojazdený automobil. Treba si skontrolovať predovšetkým kvalitu pneumatík, prevodovky, bŕzd a samozrejme aj motora.

INZERCIA. Zdroj foto: TU

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ak by sa otvárací ceremoniál olympiády v Paríži nemohol uskutočniť na Seine, náhradou môže byť Stade de France

Parížania pripravujú unikátny ceremoniál, premiérovo by sa otvorenie OH malo konať mimo štadióna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *