Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Ministerka zdravotníctva pozastavila podávanie lieku Heberprot, prípad s rakovinou preveria

Ministerka zdravotníctva pozastavila podávanie lieku Heberprot, prípad s rakovinou preveria

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská pozastavila podávanie lieku Heberprot, určeného na liečbu tzv. diabetickej nohy. Reagovala tak na prípad pacienta, u ktorého sa po podávaní lieku objavila rakovina prostaty.

Informoval o tom portál vZdravotníctve.sk. Ako Kalavská zdôraznila, štandardná liečba naďalej ostáva rovnaká. Liek dovezený v rámci deblokácie dlhu Kuby podávali len so súhlasom pacienta, ktorého informovali, že je to liek neregistrovaný v EÚ, teda ani na Slovensku.

Beblavý žiada odtajnenie zmluvy

Ako pre portál vZdravotnictve.sk povedala Kalavská, budú teraz skúmať možné prepojenie Heberprotu a nádorom u pacienta. Dokázať príčinnú súvislosť však môže byť ťažké. Ako Kalavská pripustila, na vzniku rakoviny sa podieľa obvykle viacero faktorov.

Líder strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý v utorok požiadal ministerku zdravotníctva, aby odtajnila zmluvu s Kubou o dovoze lieku. Zároveň ju vyzval, aby v žiadnom prípade neobnovila liečbu pacientov na Slovensku, ktorú avizovala, kým sa nepreveria všetky pochybnosti o bezpečnosti lieku. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, Beblavý upozorňoval už pri podpise dohody s Kubou, že vláda SR obišla pri dovoze a podávaní Heberprotu všetky európske pravidlá.

Liek podľa strany SPOLU nie je registrovaný na Slovensku ani v žiadnej inej krajine EÚ. Tiež nie je isté, či spĺňa európske štandardy kvality, bezpečnosti a účinnosti. “Je absurdné, aby sme neoverený liek podávali našim pacientom v utajenom režime. Mimo registrácie, mimo pravidiel klinického skúšania a bez možností kontroly,” upozornil Beblavý.

Dôsledok babráctva

Okrem toho, že liek bol poskytnutý vyše sto pacientom, nie sú podľa strany o liečbe na Slovensku dostupné žiadne iné informácie. Ministerstvo zdravotníctva jeho podávanie zastavilo po hlásení o nežiaducich účinkoch. “Nestačí zastaviť podávanie lieku. Každého pacienta, ktorému bol liek podaný, musí vyšetriť lekár. Podľa mojich informácií ministerstvo nerobí dozor, nekoordinuje, nezbiera a nevyhodnocuje žiadne údaje o pacientoch,“ uviedol Beblavý. Ministerku vyzval, aby v žiadnom prípade neobnovila liečbu, kým sa nepreveria všetky pochybnosti o bezpečnosti lieku pre pacientov na Slovensku. Líder strany SPOLU tvrdí, že bol v úzkom kontakte s pacientom, ktorý užíval Heberprot a dostal rakovinu.

Beblavý zdôrazňuje, že ak je Heberprot účinný a ľuďom pomáha, nemôže byť problém podávať ho pacientom pod štandardným dohľadom v súlade s pravidlami. “Možno je to dôsledok babráctva, možno je za utajeným dovozom obchodný záujem. Je však neprijateľné, aby štát okrem ojedinelých náhodných hlásení nič netušil o nežiaducich účinkoch neregistrovaného lieku. Bezpečnosť pacientov musí byť na prvom mieste,” dodal.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko ministerstvo zdravotníctva.

Viac k témam: kubánsky liek Heberprot-P, SPOLU – občianska demokracia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerka zdravotníctva pozastavila podávanie lieku Heberprot, prípad s rakovinou preveria © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *