Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Volkswagen Slovakia je za slobodný a férový obchod a odmieta možné americké clá na autá

Volkswagen Slovakia je za slobodný a férový obchod a odmieta možné americké clá na autá

BRATISLAVA 18. februára (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Volkswagen Slovakia ako súčasť koncernu Volkswagen je za slobodný a férový obchod a partnerskú spoluprácu ako základ pre blahobyt, zamestnanosť a trvalo udržateľný rast všetkých zúčastnených strán.

Jednostranný protekcionizmus nikomu neprospel

Automobilka to uviedla v pondelok pre agentúru SITA v reakcii na možnosť zavedenia ciel na dovoz áut do USA a na vyhlásenie Európskej únie, že jej prípadná odpoveď bude rýchla a adekvátna.

„Skúsenosť ukazuje, že jednostranný protekcionizmus dlhodobo nikomu neprospel. Iba slobodný a férový obchod môže zaistiť rozvoj blahobytu. Automobilový priemysel s dlhodobo plánovanými cyklami investícií, produkcie a produktov je odkázaný na spoľahlivé medzinárodné rámcové podmienky,“ uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Ak americké úrady dospejú k záveru, že európske autá sú hrozbou pre národnú bezpečnosť USA a mali by byť postihnuté clami, reakcia Európskej únie bude podľa jej pondelňajšieho stanoviska „rýchla a adekvátna“.

Posudok o ohrození národnej bezpečnosti

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas totiž v pondelok povedal, že ak USA podniknú „kroky škodlivé pre európsky export, Európska komisia (EK) bude reagovať rýchlym a adekvátnym spôsobom“.

Očakáva sa, že americké ministerstvo obchodu onedlho zverejní posudok, či dovoz áut ohrozuje národnú bezpečnosť USA a či je to dôvod na uvalenie dovozných ciel.

Americký prezident Donald Trump by potom mal 90 dní na rozhodnutie, či clá zavedie. Európska únia a USA sa snažia podľa EK pripraviť obchodnú dohodu, ale vyjednávania napredujú pomaly.

Viac k témam: clá USA, Európska únia, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Volkswagen Slovakia je za slobodný a férový obchod a odmieta možné americké clá na autá © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *