Home / šport / Ostatné športy / Slovenskí volejbalisti spoznali súperov v Zlatej európskej lige 2019, Slovenky budú čeliť i Češkám

Slovenskí volejbalisti spoznali súperov v Zlatej európskej lige 2019, Slovenky budú čeliť i Češkám

LUXEMBURG 13. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenské volejbalové reprezentácie mužov a žien vo štvrtok spoznali svojich súperov v Zlatej európskej lige 2019. V tejto dvanásťčlennej kontinentálnej súťaži sa predstavia zhodne v základnej A-skupine: Slováci si zmerajú sily s Belgičanmi, Turkami a Lotyšmi, Slovenky budú čeliť Češkám, Ukrajinkám a Švédkam.

Družstvá rozdelili do skupín na základe najnovšieho vydania rebríčka krajín Európskej volejbalovej konfederácie (CEV); Slovákom v ňom patrí 14. miesto, Slovenkám 16. pozícia. Informuje o tom web Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

Slováci chýbali na záverečných turnajoch

V roku 2018 mala Zlatá európska liga (ZEL) premiéru, slovenské tímy nepostúpili zo skupinovej fázy na záverečné turnaje. Muži v A-skupine pod vedením Andreja Kravárika v konkurencii Estóncov, Belgičanov a Švédov s jedným víťazstvom nad severanmi (3:1 v Poprade) a piatimi prehrami obsadili posledné 4. miesto, celkovo v rámci súťaže 11. pozíciu.

Slovenky vedené novým talianskym trénerom Marcom Fenogliom v C-skupine najskôr dvakrát prehrali s Bieloruskami aj Češkami, no na záver dvakrát zdolali Španielky (3:1 vo Valladolide a 3:2 v Leviciach) a vyšvihli sa na 3. priečku, v konečnom hodnotení súťaže obsadili 9. miesto.

O cieľoch je ešte skoro hovoriť

Tréneri slovenských reprezentačných družstiev sa v novej edícii súťaže tešia na kvalitné previerky. „Favoritom skupiny sú Belgičania, ale bude záležať aj na tom, v akom zložení sa tímy v tejto súťaži predstavia,“ povedal Kravárik pre web SVF a doplnil: „Pre nás je dôležité najmä to, ako zvládneme januárový záver kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy, od toho sa bude všetko odvíjať. O cieľoch v Zlatej európskej lige je ešte skoro hovoriť, ale určite v nej chceme skončiť lepšie ako tento rok. Potrebujeme sa konfrontovať s náročnými súpermi, čo nám naša skupina určite zaručí.“

Kormidelník Sloveniek Fenoglio na margo súperov skonštatoval: „Naša skupina je silná, ale to ma teší, pretože potrebujeme hrať náročné zápasy. Nechcem hodnotiť jednotlivých súperov, zameriavam sa na náš tím a na našu hru. V Zlatej európskej lige sa pokúsime uhrať čo najlepšie výsledky, ale hlavným cieľom v roku 2019 budú domáce majstrovstvá Európy. Zlatú európsku ligu vnímame ako kvalitnú súťaž a dobrú prípravu na šampionát.“

Náležitosti súťaží sú bez zmien

Základné náležitosti súťaží zostávajú bez zmeny. V Zlatej európskej lige sa predstaví dvanásť tímov, vo výkonnostne nižšej striebornej osem. V skupinovej fáze (25. mája – 15. júna 2019) sa bude hrať systémom každý s každým doma aj vonku. V domácom prostredí sa Slováci aj Slovenky predstavia spoločne v 3., 5. a 6. kole.

Na turnaje Final Four ZEL (ženy 21. – 22. 6., muži 22. – 23. 6.) preniknú víťazi troch skupín; právo štartu majú organizátori, ktorých CEV oznámi neskôr. Finalisti ZEL postúpia na Pohár vyzývateľov (FIVB Challenger Cup), jeho víťaz získa miestenku do Ligy národov 2020, v ktorej bojuje po 16 elitných svetových reprezentačných družstiev.

Šampióni Striebornej európskej ligy (Final Four žien 28. – 29. 6., Final Four mužov 29. – 30. 6.) postúpia o level vyššie, nahradia posledný tím konečného poradia Zlatej európskej ligy. V Zlatej európskej lige rozdelia účastníkom 413-tisíc eur, šampión získa 125-tisíc. V nižšej divízii je k dispozícii 156-tisíc eur celkovo, 50-tisíc pre víťaza.

Zlatá európska liga volejbalistov 2019

Zloženie základných skupín – muži

A-skupina: Belgicko, SLOVENSKO, Turecko, Lotyšsko
B-skupina: Holandsko, Estónsko, Španielsko, Chorvátsko
C-skupina: Fínsko, Česko, Ukrajina, Bielorusko

Zloženie základných skupín – ženy

A-skupina: Česko, Ukrajina, SLOVENSKO, Švédsko
B-skupina: Chorvátsko, Maďarsko, Francúzsko, Rakúsko
C-skupina: Bielorusko, Azerbajdžan, Fínsko, Španielsko

Program A-skupiny mužov

25. – 26. mája: Turecko – Lotyšsko, Belgicko – Slovensko
29. mája: Lotyšsko – Slovensko, Belgicko – Turecko
1. – 2. júna: Slovensko – Turecko, Lotyšsko – Belgicko
8. – 9. júna: Turecko – Slovensko, Belgicko – Lotyšsko
12. júna: Slovensko – Lotyšsko, Turecko – Belgicko
15. júna: Lotyšsko – Turecko, Slovensko – Belgicko

Program A-skupiny žien

25. – 26. mája: Švédsko – Česko, Ukrajina – Slovensko
29. mája: Česko – Slovensko, Švédsko – Ukrajina
1. – 2. júna: Slovensko – Švédsko, Česko – Ukrajina
8. – 9. júna: Švédsko – Slovensko, Ukrajina – Česko
12. júna: Slovensko – Česko, Ukrajina – Švédsko
15. júna: Česko – Švédsko, Slovensko – Ukrajina

Strieborná európska liga volejbalistov 2019

Zloženie základných skupín – muži

A-skupina: Grécko, Rakúsko, Maďarsko, Bosna a Hercegovina
B-skupina: Dánsko, Rumunsko, Azerbajdžan, Gruzínsko

Zloženie základných skupín – ženy

A-skupina: Rumunsko, Gruzínsko, Izrael, Cyprus
B-skupina: Slovinsko, Portugalsko, Grécko, Estónsko

Viac k témam: slovenská volejbalová reprezentácia, Zlatá európska liga
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí volejbalisti spoznali súperov v Zlatej európskej lige 2019, Slovenky budú čeliť i Češkám © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *