Home / SLOVENSKO / Úplatkárstvo je podľa prieskumu na ústupe, ale väčšina Slovákov by korupciu nenahlásila

Úplatkárstvo je podľa prieskumu na ústupe, ale väčšina Slovákov by korupciu nenahlásila

BRATISLAVA 16. novembra (WebNoviny.sk) – Úplatkárstvo je na Slovensku naďalej na ústupe, každý druhý človek sa však obáva korupciu nahlásiť kompetentným úradom. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre Transparency International Slovensko koncom septembra uskutočnila agentúra FOCUS.

Za posledné tri roky zaplatilo úplatky vo verejných službách 12 percent občanov, čo je najmenej v ére samostatnosti Slovenska. V predchádzajúcom prieskume v roku 2015 tento počet dosahoval 15 percent, v roku 1999 malo osobnú skúsenosť s korupciou až 40 percent ľudí.

Najbežnejšia v zdravotníctve

Oproti krajinám západnej Európy je však miera úplatkárstva na Slovensku stále šesťnásobná. Napríklad v Nemecku majú skúsenosť s úplatkami len dve percentá občanov.

Najbežnejšie sú nelegálne platby či protislužby v zdravotníctve, teda v sektore, ktorého služby využíva najviac občanov. Úplatky dávali ľudia najčastejšie lekárom pre dospelých (28 %), za nimi nasledovali stomatológia, gynekológia, ortopédia a detskí lekári.

Za posledné dva roky poklesol počet ľudí ochotných nahlásiť korupciu. Kým v máji 2016 by tak urobilo 37 percent opýtaných, na jeseň 2018 ich bola necelá tretina.

Korupciu by nenahlásili

Až 58 percent občanov tvrdí, že by korupciu polícii určite alebo asi nenahlásili. Podľa Transparency International to súvisí so všeobecne nízkou dôverou v políciu. Hoci zákon na ochranu nahlasovateľov korupcie bol prijatý už v roku 2014, polovica občanov si myslí, že takýto zákon u nás neexistuje.

Malá korupcia je definovaná ako úplatok od pár desiatok do niekoľko tisíc eur pri bežne poskytovaných službách. „Hoci jej ďalší pokles je potešiteľný, hlavnou výzvou pre Slovensko ostáva neriešenie veľkej korupcie, teda státisícových či miliónových úplatkov pri verejných zákazkách, účelových zmenách zákonov či selektívnom uplatňovaní moci,“ konštatoval riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Trestanie vysokopostavených politikov či podnikateľov ostáva podľa neho aj 29 rokov od Novembra´89 napriek početným podozreniam len sporadické.

Viac k témam: korupcia, Polícia SR, prieskum, úplatky, úplatok
Zdroj: Webnoviny.sk – Úplatkárstvo je podľa prieskumu na ústupe, ale väčšina Slovákov by korupciu nenahlásila © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ivan Korčok zorganizuje zhromaždenie „Nedovoľme im ovládnuť celý štát”

Ivan Korčok je presvedčený, že Slovensko potrebuje rovnováhu a táto vláda potrebuje protiváhu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *