Home / SLOVENSKO / Dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté zriedka, Susko to chce riešiť legislatívnou zmenou

Dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté zriedka, Susko to chce riešiť legislatívnou zmenou

26.4.2024 (SITA.sk) – Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred jeho umiestnením do reedukačného centra.

Informovalo o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR s tým, že sa do medzirezortného pripomienkového konania predkladá návrh vyhlášky o spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špeciálny súd a vojenské súdy.

Deti sú vypočuté len výnimočne

MS SR chce takýmto spôsobom zareagovať na zistenia Generálnej prokuratúry SR, podľa ktorých takmer všetky deti v reedukačných centrách v rozhovoroch tvrdili, že neboli informované o súdnom konaní, v ktorom súd rozhodol o ich umiestnení do reedukačného centra. Nikto im ani nepovedal a nevysvetlil, dokedy bude ich umiestnenie trvať.

Po zverejnenej správe GP SR rezort spravodlivosti konzultoval s Asociáciou rodinných sudcov a súbežne s tým minister Susko požiadal krajské a okresné súdy o poskytnutie potrebných informácií.

Z informácií vyplynulo, že dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté len výnimočne.

Legislatívna zmena

MS SR tak s cieľom tento problém riešiť pripravilo legislatívni zmenu.

Cieľom je zabezpečiť riadnu aplikáciu participačných práv maloletého v rámci rozhodovania o jeho umiestnení do reedukačného centra v prípade nariadenia výchovného opatrenia alebo v prípade nariadenia ústavnej starostlivosti stanovením povinnosti sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa,“ uviedol Susko.

Po tejto zmene bude môcť MS SR zisťovať, ako sa uvedené ustanovenie dodržiava v praxi, a to zberom štatistických dát z jednotlivých súdov.

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR, reedukačné centrum
Zdroj: SITA.sk – Dieťa je pred umiestnením do reedukačného centra vypočuté zriedka, Susko to chce riešiť legislatívnou zmenou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Podnikateľ Suchoba dostal za podplácanie peňažný trest, skutok sa týkal desaťtisícovej čiastky pre Makóa (foto)

Špecializovaný trestný súd schválil dohodu o vine a treste.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *