Home / POLITIKA / KOTLEBovci a SASkári NEchcú CHRÁNiŤ slovenskú vodu. PREČO?

KOTLEBovci a SASkári NEchcú CHRÁNiŤ slovenskú vodu. PREČO?

Šokujúco včera zahlasovali v parlamente poslanci zo strán SaS a ĽSNS pri hlasovaní o zákone Lex Žitný.

Lex Žitný ostrov – prvý zákon na ochranu najvzácnejších zásobární vody v chránených vodohospodárskych oblastiach získal napriek odporu saskárov a kotlebovcov podporu ústavnej väčšiny poslancov parlamentu.

Kým hlasovanie Saskárov proti ochrane slovenských vôd, ktorí hlasovali proti schváleniu tohto významného zákona neprekvapuje,

tak hlasovanie kotlebovcov v parlamente pri zákone na ochranu slovenskej vody je naozaj prekvapujúce.

Kotlebovci na rozdiel od Saskárov neboli proti, ale sa zdržali (čo ale v parlamentnej hantýrke znamená, že sú PROTI, len to nechcú nahlas povedať). To však nemilo prekvapilo všetkých národne uvedomelých Slovákov. „Kotlebovci opäť zradili,“ dodal na sociálnej sieti Peter na margo zdržania sa kotlebovcov pri tomto zákone.

Zákon podporila ústavná väčšina –  až 91 poslancov zo 138 prítomných a kompletne a jednohlasne ZA hlasoval celý poslanecký klub Slovenskej národnej strany

Lex Žitný ostrov napríklad zakazuje výstavbu priemyselných zdrojov, v ktorých sa vyrábajú alebo používajú znečisťujúce látky. Zamedzuje budovaniu spracovateľských zariadení na uhynuté zvieratá či skládok na nebezpečný odpad. Zakázaná je aj ťažba nevyhradených nerastov – vrátane štrku – povrchovým spôsobom.

Nová legislatíva zároveň zvyšuje informovanosť verejnosti. Obce majú povinnosť informovať kedykoľvek bude kvalita pitnej vody predstavovať riziko. Úrady verejného zdravotníctva budú poskytovať informácie o prekročení limitov vo vodách a zelený rezort každý rok zverejní komplexnú správu o kvalite vôd na Žitnom ostrove.

„Veľkým plusom zákona je, že na jednom mieste stanovuje jasné pravidlá, čo vo vodohospodárskych oblastiach možno a čo nemožno robiť. Nepochybujem, že zjednotenie platnej legislatívy, zefektívnenie kontrol a sprísnenie sankcií sa pozitívne odrazí na kvalite ochrany našej vody,“ uviedol minister životného prostredia László Sólymos.

Na Slovensku je v súčasnosti 10 chránených vodohospodárskych oblastí – Žitný ostrov, Strážovské vrchy, Beskydy a Javorníky, Veľká Fatra, Nízke Tatry (západná časť a východná časť), Horné povodie Ipľa, Rimavice a Slatiny, Muránska planina, Horné povodie rieky Hnilec, Slovenský kras (Plešivská planina a Horný vrch), Vihorlat.

Viac o zákone aj vo videu

Chceli sme sa spýtať vedenia týchto strán, „prečo nehlasovali za Lex Žitný?“ Ako obvykle sme sa však odpovede doteraz nedočkali.

Ján Blaško

Zdroj foto a info: TA3.com, web, nrsr a  www.minzp.sk

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Karas: V nasledujúcich mesiacoch sa ukáže, či Slovensko zostane právnym štátom (video)

Podľa Viliama Karasa bude dôležité, ako sa svojej úlohy uchopí generálny prokurátor Maroš Žilinka, a ako bude zvládať tlaky zo strany koalície na zametanie alebo zatváranie káuz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *