Home / EKONOMIKA / Osobitný odvod pre obchodné reťazce poľnohospodárom nepomôže, tvrdí Klub 500 a žiada ho stiahnuť

Osobitný odvod pre obchodné reťazce poľnohospodárom nepomôže, tvrdí Klub 500 a žiada ho stiahnuť

BRATISLAVA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Podnikatelia združení v Klube 500 kritizujú návrh národniarov na osobitný odvod pre obchodné reťazce a žiadajú ho stiahnuť.

Jeho výsledkom totiž podľa nich bude, že odvod si zaplatia slovenskí potravinári, poľnohospodári v nevýhodnejších dodávateľských zmluvách a spotrebitelia vo vyšších cenách. Odvod v navrhovanej forme považujú iba za ďalšie navyšovanie už tak vysokého daňovo-odvodového zaťaženia.

Negatívne dôsledky namiesto pomoci

Po dôkladnej analýze návrhu sme presvedčení, že odvod by mal negatívne dôsledky práve pre sektor slovenských poľnohospodárov a potravinárov, na pomoc ktorým má byť určený,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Dokazujú to podľa neho údaje o hospodárení 40 najväčších reťazcov za minulý rok. Ak by totiž mali zaplatiť podobný 2,5-percentný odvod z obratu za rok 2017, skončili by v strate všetky okrem štyroch spoločností.

Je preto viac než jasné, že plánovaný odvod v konečnom dôsledku zaplatia dodávatelia, slovenskí poľnohospodári a potravinári na ešte nevýhodnejších dodávateľských podmienkach, ako aj zákazníci vo vyšších cenách. V takom prípade ťažko hovoriť o podpore,“ dodáva Gregor.

Podporu žiadajú z rozpočtu a eurofondov

Podpora domácich poľnohospodárov a potravinárov by tak podľa Klubu 500, ktorý združuje okrem iného aj firmy pôsobiace v poľnohospodárstve a potravinárstve, mala vyzerať úplne inak.

Žiadame, aby podporu financoval priamo štát z prostriedkov štátneho rozpočtu, ako aj z európskych fondov. Veď napríklad podľa aktuálnej prognózy ministerstva financií štát vyberie v roku 2018 na daniach a odvodoch o 1,6 mld. eur viac, ako plánoval,“ povedal výkonný riaditeľ Klubu 500.

Kritika združenia smerovala, podobne ako pri iných kritických hlasoch, aj k spôsobu schvaľovania opatrenia, cez ktoré má štát vybrať od firiem 150 mil. eur. Podľa Klubu 500 je totiž neprijateľné, aby sa zákony predkladali bez akejkoľvek odbornej diskusie priamo na rokovanie Národnej rady SR.

Klub 500 má záujem na takejto diskusii, nakoľko naším záujmom je zavedenie skutočnej a účinnej formy podpory,“ konštatuje sa vo vyhlásení Klubu 500.

Viac k témam: Klub 500, poľnohospodárstvo, potravinári
Zdroj: Webnoviny.sk – Osobitný odvod pre obchodné reťazce poľnohospodárom nepomôže, tvrdí Klub 500 a žiada ho stiahnuť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *