Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Inštitút osobného bankrotu využili tisíce ľudí, možnosť konkurzu podporuje aj minister Gál

Inštitút osobného bankrotu využili tisíce ľudí, možnosť konkurzu podporuje aj minister Gál

BRATISLAVA 23. júna (WebNoviny.sk) – Inštitút takzvaného osobného bankrotu využíva čoraz viac ľudí. Vyplýva to zo štatistických údajov Ministerstva spravodlivosti SR, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová. Osobný bankrot využili tisíce ľudí už bezprostredne po jeho zavedení v marci minulého roka.

Dve možné alternatívy

Dlhov sa môže po novom dlžník zbaviť pomocou jednej z dvoch alternatív – konkurzom alebo cez splátkový kalendár. Pri konkurze odovzdá na speňaženie majetok a súd následne rozhodne o oddlžení. V prípade splátkového kalendára si dlžník ponechá časť majetku, ale v stanovenom období vypláca sumu, ktorú určí súd.

Odporúčame:
Financovanie filmu Generál sa podľa Kaščákovej prieči logike, kritizuje aj poslanecký prieskum

Za prvých päť mesiacov tohto roka využilo možnosť konkurzu 6 016 právnických subjektov či fyzických osôb a formu splátkového kalendára 75. Oproti roku 2017 sa tak dá povedať, že záujem ľudí o túto možnosť z mesiaca na mesiac rastie.

Túto možnosť odporúča aj samotný minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), ktorý chce takýmto spôsobom odbremeniť ľudí, ktorí majú viacero exekúcií. Tie by mohli byť po koaličnej dohode zastavené zákonom, pričom následne by bol ešte vo väčšej miere využitý práve inštitút osobného bankrotu.

K dispozícii sú konzultácie

Dlžníci môžu navyše telefonicky, elektronicky alebo osobne kontaktovať príslušnú kanceláriu Centra právnej pomoci (CPP) pod gesciou rezortu spravodlivosti, podľa miesta trvalého bydliska, kde sa objednajú na konzultáciu. Na konzultácii mu zamestnanci centra následne poskytnú potrebné informácie, pomôžu vyplniť formulár žiadosti, ktorého súčasťou sú aj prílohy, informuje centrum na svojej internetovej stránke.

Odporúčame:
Vďaka programu Európskej únie môžu získať zvýhodnený úver aj neziskové organizácie a subjekty sociálnej ekonomiky

Formu osobnej konzultácie využilo za prvých päť mesiacov tohto kalendárneho roka až 18 257 ľudí, formu telefonickej konzultácie využilo 25 362 osôb a elektronicky žiadalo informácie 1 921 ľudí. Aj v tomto smere sa dá hovoriť o medziročnom náraste, presné odchýlky však ukážu až záverečné štatistiky po celoročnom súčte.

Osobný bankrot je zákonom upravený proces, ktorým sa fyzická osoba podnikateľ alebo fyzická osoba nepodnikateľ môže zbaviť svojich dlhov. Vďaka zmenám od marca 2017 sa stal dostupnejší pre viac ľudí.

Viac k témam: dlh, financie, Gábor Gál, Ministerstvo spravodlivosti SR, osobný bankrot, splátkový kalendár
Zdroj: Webnoviny.sk – Inštitút osobného bankrotu využili tisíce ľudí, možnosť konkurzu podporuje aj minister Gál © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *