Home / EKONOMIKA / OĽaNO označilo tender na rušne za divadlo, žiadajú ho prešetriť a adresovali Érsékovi výzvu

OĽaNO označilo tender na rušne za divadlo, žiadajú ho prešetriť a adresovali Érsékovi výzvu

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) podá podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ), aby preveril obchodnú verejnú súťaž Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK CARGO) na prenájom desiatich viacsystémových rušňov na desať rokov.

Ako v stredu informoval poslanec a tieňový minister hnutia pre dopravu Ján Marosz, zároveň vyzývajú ministra dopravy a výstavby Arpáda Érseka, aby zrušil tender.

Súťaž je podľa hnutia podozrivá

Opozičné hnutie považuje lízing za menej výhodný ako nákup a súťaž za podozrivú, pričom už vopred predpokladá, že jej víťazom by sa mohla stať bratislavská lízingová spoločnosť S Rail Lease, s. r. o., hoci lehota na predkladanie ponúk uplynie v stredu 9. mája o 14:00. ZSSK CARGO vyhlásilo súťaž v polovici apríla, predpokladaná hodnota prenájmu desiatich rušňov je 58,8 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Odporúčame:
Na trase Zvolen – Šahy budú opäť premávať osobné vlaky, železničiari urobili prvé kroky

„Budeme sa pýtať pána ministra dopravy Érseka na hospodárskom výbore, akým spôsobom naloží s týmito informáciami a vyzývame ho, aby čím skôr zrušil toto nevýhodné obstarávanie, ktoré poškodzuje štát. Tiež podáme podnet na najvyšší kontrolný úrad, aby preveril okolnosti tejto súťaže,“ povedal Marosz. Cargo podľa poslanca ide modernizovať svoj vozidlový park a robí to úplne rovnako ako osobný štátny vlakový dopravca.

Najhorší a najdrahší spôsob

„Je to ale ten najhorší a najdrahší možný spôsob, ktorý si železničné firmy vybrali. Železničný magazín už vo februári nafotil víťazné rušne v Nemecku, Cargo sa tvárilo, že o ničom nevie a v Bratislave sa objavili rušne, ktoré už majú špz-etky víťaznej firmy,“ uviedol Marosz. Malo by ísť vraj o rušne Vectron od výrobcu Siemens.

Odporúčame:
Úseky R7 by mali byť hotové v roku 2020, úseky D4 zrejme najskôr v roku 2021

OĽaNO sa domnieva, že tender je len divadlo a má podozrenie, že po desiatich rokoch prenájmu sa k rušňom dostane nejaký súkromný dopravca. „Sme presvedčení, že túto súťaž vyhrá spoločnosť S Rail Lease,“ dodal Marosz.

Viac k témam: Arpád Érsek, Cargo Slovakia, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – OĽaNO označilo tender na rušne za divadlo, žiadajú ho prešetriť a adresovali Érsékovi výzvu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovensku chýba stratégia prosperity a rastu, NKÚ považuje výsledky kontrol za alarmujúce

Zaostávame za susednými krajinami aj za vyspelou Európou a tento stav sa nám nedarí zvrátiť, uviedol predseda NKÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *