Home / šport / Ostatné športy / Trpké priznanie biatlonistky Koukalovej: „Desať rokov som bola anorektička“

Trpké priznanie biatlonistky Koukalovej: „Desať rokov som bola anorektička“

PRAHA 11. apríla (WebNoviny.sk) – Úspešná česká biatlonistka Gabriela Koukalová dala zo seba von, čo ju ťažilo veľmi dlho. „Desať rokov som bola anorektička. Bolo to príšerné, veľmi ťažko sa mi o tom hovorí a veľmi sa za to hanbím,“ uviedla Koukalová v rozhovore pre český magazín MF DNES.

Zverila sa do opatery odborníka

Aj napriek svojej chorobe vyznačujúcej sa chronickým odmietaním jedla a skreslenými predstavami o vlastnom tele sa Koukalová (vtedy ešte pod dievčenským menom Soukalová) zaradila do absolútnej biatlonovej špičky a na zimných olympijských hrách v Soči 2014 vybojovala dve strieborné medaily.

Odporúčame:
Aktualizované: Kuzminová opäť kráľovnou biatlonu, má za sebou životnú sezónu

Neskôr v sezóne 2015/2016 sa stala celkovou víťazkou Svetového pohára a neskôr aj majsterkou sveta, na šampionáte v Hochfilzene 2017 ovládla šprint. To už mala za sebou boj s chorobou. Zverila sa do opatery odborníka na výživu u športovcov Richarda Pflegera. Ten o nej povedal, že nebola klasická anorektička, skôr bulimička.

Vynechá aj sezónu 2018/2019

„Pre obavy z nadváhy často vyvrátila hocijaké jedlo, čo do seba dostala. V noci sa potom zobudila úplne vysilená a nahádzala do seba všetko, čo našla,“ popísal životný partner Petr Koukal.

Lenže zdravotné problémy jeho manželky sa neskončili. Pre chronické preťaženie achiloviek a následnú bolesť lýtkových svalov Koukalová vynechala celú sezónu 2017/2018 s vrcholom ZOH v Pjongčangu. A pred niekoľkými dňami oznámila, že za obeť jej problémom padne aj ďalšia sezóna 2018/2019. „V súčasnosti si absolútne nedokážem predstaviť, že by som sa niekedy vrátila,“ uviedla 28-ročná rodáčka z Jablonca nad Nisou.

Podľa MF Dnes je návrat Koukalovej na vrcholnú športovú scénu neistý. Svoj neľahký príbeh sa rozhodla dať na verejnosť z jednoduchého dôvodu: „Nechcem, aby sa ďalší mladí športovci stali obeťami vlastnej nevedomosti.“

Viac k témam: biatlon, Gabriela Koukalová, Svetový pohár v biatlone, zimné športy
Zdroj: Webnoviny.sk – Trpké priznanie biatlonistky Koukalovej: „Desať rokov som bola anorektička“ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *