Home / POLITIKA / Protekčné rúška len pre vyvolených ?

Protekčné rúška len pre vyvolených ?

Toto nie je poplašná správa, ale (reálne) videnie dnešnej koronavírusovej situácie. Vidíme súčasných a budúcich vládnych politikov, vrátane prezidentky  ako sa doslova pred TV kamerami predvádzajú v rúškach.

Môžeme len dodať, že to dostali asi protekčne. Ale čo obyčajní občania ? Čo matky a otcovia rodín, starí ľudia a mládež. Bežní občania (aspoň ich dnešná veľká väčšina)  stále obyčajné rúška nemajú. Kde ich dostanú, keď nemajú protekciu.

Účinné ochranné respirátory pre lekárov a sestričky, nielen mimo nemocníc, pre lekárnikov, pre predavačky v supermarketov, pre vodičov nákladnej dopravy, MHD  a ďalších stále sa  (zatiaľ) nedostáva.

Počet účinných pľúcnych ventilátorov  a špeciálnych oblekov (pomôcok) v zdravotníctve  je tiež nedostatočný. Možno sa len dohadovať, ktorý štátny orgán povolil vývoz zdravotníckych pomôcok do Číny, keď to mohlo na Slovensku pomôcť dnešným a budúcim chorým. Minimálne niekto oneskorene začal objednávať zdravotnícke pomôcky pre hmotné rezervy štátu. V severnom Taliansku už vírusová kríza dávno prepukla a zájazdy zo Slovenska veselo chodili ďalej. Nestačilo dávať neskôr len odporúčania, ale mali sa dávať urýchlené zákazy.   Testovacie zariadenia mali vzniknúť skôr a vo väčšej miere. Dnes (predpoludním dňa 15. marca 2020) p. Pellegrini verejne odporúča v TV miesto rúšok používať šál, vysoké goliere…a inú svojpomoc. Za nezodpovednosť budeme asi pykať všetci…Možno zdravím, možno…

Od ministerstva financií a finančnej správy sme dozvedeli, že papierové daňové priznania  je možno podávať a platiť dane z príjmu o dva mesiace neskôr. To síce pomôže čiastočne ochrániť daniarov pred vírusmi, ale neochráni výpadok príjmov živnostníkov a iných, ktorých ekonomicky devastuje  dnešná a budúca vírusovo-ekonomická kríza. Aby sa mohli aspoň nadýchnuť je nutné  pridať generálny odklad daňového priznania a plnenia daňovej povinností živnostníkov aspoň do leta, kedy snáď bude koronavírusová kríza  doznievať. A na výpadok časti príjmov štátu máme jeden tip. Nech sa okamžite zabudne na sľub niektorých politikov na dvojpercentný podiel výdavkov na obranu (armádu). Mimochodom zapojenie armády pri opatreniach proti koronavírusu musí byť oveľa širšie. Stan s testermi mal byť minimálne  pred každou nemocnicou. Toto je náš hlavný nepriateľ a nie nejakí domnelí (papieroví) nepriatelia…

Majú starí ľudia a nielen oni chodiť pre poštové zásielky na poštu a nestačilo by generálne a automatické predlženie 18 dňovej odbernej lehoty, trebárs o ďalších 30 (60) dní.  Neprevzatie niektorých poštových zásielok v odbernej lehote má predsa zásadné právne dôsledky. A čo, keď si niekto neprevezme zásielku liekov. Verejná doprava ide postupne na nedeľný celotýždňový režim, aby mestá ušetrili, lebo MHD vozidla sú oveľa prázdnejšie. Ale ten nedostatok pasažierov je nesporný bezpečnostný prvok. Pani primátori a riaditelia dopravných podnikov pokiaľ by  hájili verejný záujem, tak by mali zachovať hustotu verejnej dopravy aj s prázdnejšími (a tým aj  bezpečnejšími) vozidlami. Alebo majú chodiť občania súkromnými vozidlami alebo taxíkmi, kde budú sedieť plece pri pleci a to ešte v uzavretej kabíne.

V tomto príspevku (nie hoaxu) treba zdôrazniť, aby sa na Slovensku spravovali veci verejné  zodpovedne  a, aby  sa používal vždy zdravý rozum. To dnes platí pre nás všetkých, ale hlavne pre verejných činiteľov.

Bruno Čanády

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Váľaju sa ako prasce v miliónoch od štátu ale ako a na čo ich míňajú ?

Ktorí politici berú milióny na svoje strany ale nedali na pamätník okupácie 21. augusta 1968 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *