Home / KULTÚRA / William Shakespeare je stále aktuálny, hlavne v dnešnej ťažkej dobe

William Shakespeare je stále aktuálny, hlavne v dnešnej ťažkej dobe

Najväčší svetový básnik a dramatik sa narodil 23. apríla 1564 v anglickom Stratforde. Niekedy po roku 1585 odišiel do Londýna, kde pôsobil ako herec, spisovateľ a spolumajiteľ divadelnej spoločnosti.

Napísal 39 divadelných hier (komédie, tragédie a historické hry), 154 sonetov a niekoľko dlhších básní. Už sa svojho života bol uznávaný a oceňovaný. Keď v roku 1613 zhorelo divadlo Globe v ktorom účinkoval, jeho kariéra sa skončila. Vrátil sa do Stratfordu, kde o tri roky, presne na výročie svojich 52. narodenín zomrel. Zostala po ňom manželka a dve dcéry. Okolo jeho života existuje mnoho záhad a nejasností, nepoznáme ani presnú príčinu jeho smrti.

Je pravdepodobné, že v posledných rokoch života bol ťažko chorý, pretože len mesiac pred smrťou napísal svoj testament i epitaf. V deň jeho 52. narodenín ho navštívili jeho dvaja priatelia z Londýna, básnik Michael Drayton a dramatik Ben Jonson. Je možné, že sa trochu viac popíjalo a Shakespearov organizmus to už nezvládol. Pochovaný je pred oltárom kostola Holy Trinity Church v mestečku Stratford-upon-Avon. Na stene neďaleko Shakespearovho hrobu je umiestnená jeho busta.

Je fascinujúce, ako Shakespeare dobre poznal dobové reálie. Suverénne ovládal históriu i súdobú literatúru. Bol výborným znalcom ľudského charakteru. Často používal satiru, metafory a ako dramatik sa snažil preniknúť do všetkých vtedy známych žánrov. Jeho postavy sa stali symbolmi, sú silné, plnokrvné, trochu egoistické a pritom veľmi ľudské, pochopiteľné a blízke nám všetkým. S dokonale vykresleným charakterom, nikdy nie sú statické, ale transformujú sa v čase. Ak k tomu prirátame zaujímavú zápletku a pútavý dej, je jasné, prečo tieto diela nestratili nič zo svojej aktuálnosti ani v dnešných časoch.

Osobitnou kapitolou sú jeho sonety. Ako mladý človek som ich čítal a páčili sa mi i keď s odstupom času si myslím, že som preferoval skôr formu ako obsah. Keď som sa k nim po veľa rokoch vrátil, začal ma fascinovať okrem dokonalej formy hlavne ich obsah. Až potom som ich dokázal oceniť v celej kráse. Sú tam hlboké myšlienky, formulované stručne, jasne a precízne. Poznám slušné slovenské preklady sonetov a aj výborný český preklad, ale preto, aby sme si ich plne dokázali vychutnať, treba ich čítať v anglickom originále. Je to absolútna harmónia obsahu, formy, myšlienok a aj jazykového vyjadrenia.

A my môžeme už len skonštatovať, aký je tento autor úžasne aktuálny aj po viac ako                4 storočiach. Keď sa pozerám na výčiny súčasnej koalície, úplne sa stotožňujem so želaním a túžbami samotného Shakespeara. Tu je ukážka z jeho sonetu č.66 a čiastočne i z Hamleta.

Nech u dvier žobrať nevidno viac česť a niktošov na recepcie chodiť
a čistotu, čo musí bahnom prejsť,
a metále, čo pripnú hlupákom,

a pannu, ktorú znásilňuje prasa,
a bezprávie, čo šliape na zákon,
a moc, čo nad bezbranným vypína sa, a umelca, čo slúži u despotu,
a tupca, čo vždy múdrych poučí,
a prostú pravdu bitú za prostotu
a zlo, čo dobro drží v područí!

A za nás všetkých dopĺňam:

Ako všetko tak raz aj smerácka banda skončí a Slovensko s úľavou si vydýchne,
pravda a pokoj vrátia sa do našich končín,
a po koalícii ani pes už neštekne.

Miroslav Sukenik

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenka Petra Siváková sa stala víťazkou súťaže Supra Model of the Year, postúpila medzi top 25 najkrajších miss (foto)

24-ročná Petra Siváková je I. Vicemiss Slovensko 2023 a súčasne získala aj titul Eva Miss Sympatia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *